Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

TV Ruske pravoslavne crkve priprema reality show

Preuzmite sliku

TV kanal povezan s Ruskom pravoslavnom crkvom objavio je poziv za prijavu za reality show s duhovnim zaokretom: mjesto dešavanja je ostrvski manastir na jezeru na pola puta između Moskve i Sankt Petersburga, piše Radio Slobodna Evropa.

“Pronađite sebe i naučite o svijetu manastirskog života”, navodi se u online video reklami u kojoj se traže volonteri za emisiju na ostrvu.

Opisujući mjesto kao “jedan od najljepših samostana u Rusiji”, dok smirujuća muzika prati snimke kamenja u vodi, crkava sa zlatnim kupolama i mladolikog bradatog monaha koji peče hljeb, reklama poziva potencijalne učesnike da provedu mjesec dana “vježbanja poslušnosti”, u manastiru Nilov na jezeru Seliger.

“Pronađite odgovore na pitanja koja vas dugo muče”, navodi se.

“Prvi put na televiziji: reality show na udaljenosti od svijeta”, najavljuje oglas upućen potencijalnim učesnicima koji se pozivaju da pošalju prijave – “video snimke, molim vas – opisujući sebe i objašnjavajući zašto žele da provedu vrijeme u manastiru”.

Video klip i najava objavljena 21. oktobra na web stranici TV kanala Spasitelj ne sadrže informacije o tome kako će učesnici biti izabrani ili hoće li među njima biti interakcije.

Nije navedeno ko može da se prijavi, ali video ne prikazuje žene, a manastir je isključivo muški.

U državnom registru se navodi da je TV kanal Spasitelj, privatno finansiran u vrijeme osnivanja 2005. godine s namjenom promovisanja pravoslavnih hrišćanskih vrijednosti, sada u vlasništvu Ruske pravoslavne crkve, prevladavajuće vjerske zajednice u zemlji.

 • RSE navodi da su veze Rusije sa popularnom kulturom sa Zapada komplikovane. Pojedini ugledni ruski zvaničnici i javne ličnosti, uključujući poglavara crkve, patrijarha Kirila, često kritikuju SAD i evropske zemlje tvrdeći da Rusija mora da sačuva svoju omladinu od onoga što nazivaju korozivnim i pogrešnim zapadnjačkim vrijednostima.

  Istovremeno, mnogi od glavnih proizvoda ruske državne televizije potiču iz SAD i drugih zapadnih zemalja, uključujući emisije igara, dijaloške emisije, sitcome i reality programe – od kojih su neki vrlo popularni.

  RSE piše da je reality Ostrvo, kako se čini, veoma daleko od popularnih reality emisija poput Dom2 – ruske verzije Velikog brata, programa holandskog porijekla koji je uspio u nekoliko zemalja – u kojem su romantični i seksualni odnosi najzastupljeniji, a spajanja češća od razilaženja.

  Čini se da se koncept reality emisije u manastiru uklapa u nekoliko trendova koji su isprepleteni s postsovjetskim preporodom Ruske pravoslavne crkve koju podržava država, uključujući Putinovo prikazivanje crkve kao vodeće moralne sile za građane, kao i nastojanja same crkve da se obraća mladim Rusima.

  Putin, koji ima 67 godina i posljednjih 20 godina je na funkciji predsjednika ili premijer čini se želi da spriječi da se fenomeni poput društvenih medija i rep muzike koriste kao platforma za protest i da ih umjesto toga iskoristi za podršku sebi i ruskoj državi. (Beta)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje