Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tužan život nasljednice Bulgari nakita: ‘Sinu su odrezali uho…’

Preuzmite sliku

Anna Calissoni Bulgari, jedna od nasljednica ugledne italijanske draguljarske dinastije Bulgari, umrla je u petak u gradu Apriliji blizu Rima u dobi od 93 godine, potvrdila je u nedjelju glasnogovornica porodice.

Ime Anne Bulgari punilo je naslovnice novina 1983. kada su ona i Giorgio, njen sin koji je tada bio tinejdžer, oteti s imanja.

Otmičari su ih držali u zatočeništvu sedmicama prije nego što su ih oslobodili nakon plaćene otkupnine.

Naime, tog dana 1983. su tri naoružana muškarca provalili u njihovu kuću u Rimu.

 • Nakon što su ih oteli, držali su ih na planini u šatoru, vezanih očiju. Kad je porodica odbila platiti otkupninu od 3 milijarde lira, odsjekli su Giorgiovo uho i povećali otkupninu na 4 milijarde lira te poslali fotografije njega i njegove majke s lancima oko vrata.

  – Odrezali su mu uho kako bi mogli dobiti otkupninu. Otmičari su bili sa Sardinije. Ubice. Držali su nas na hladnom podu u planini 35 dana. Moja im je porodica platila sve. Moje dijete je bilo snažno. Nije rekao ništa. Nožem su mu odsjekli uho. Izgubila sam 10 godina života. Bilo je grozno –  rekla je svojedobno gospođa Bulgari talijanskim medijima.

 • Nakon otmice, Anna Bulgari živjela je daleko od očiju javnosti, a dolazila je samo na dobrotvorna događanja. Njezin pokojni suprug bio je gradonačelnik Aprilije.

  Anna je tečno govorila grčki jezik i bila je ponosna što dolazi iz Thesprotia, sjeverozapadne prefekture Epira u Grčkoj. Bila je jedina nasljednica Sotiris Vulgaris, osnivača dinastije Bulgari. 

 • Anna je živjela u Italiji, ali je jako voljela Grčku, pa je posljednjih nekoliko godina života provela u Thesprotia, grad u kojem je njezin djed pokrenuo carstvo nakita.

  Italijansku draguljarsku firmu Bulgari godine 2011. kupila je francuska tvrtka LVMH. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,