Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Troxlerov efekt: Jedna od najpoznatijih optičkih iluzija na svijetu

Preuzmite sliku

Troxlerov efekt je jedna od najpoznatijih optičkih iluzija koja je zaludjela ljude širom svijeta

A kako i ne bi kad se čini kao da nas oči izdaju jer slika, ako je dovoljno dugo gledamo, jednostavno nestane. Troxlerov efekt je optička iluzija koja se svodi na sljedeće – ako se na nekoj slici fokusirate na jednu tačku, sve drugo oko nje, tj. ono što hvatate perifernim vidom, prosto će sasvim izblijedjeti.

 

Na primjer, na ovoj priloženoj slici – ako 20 do 30 sekundi gledate u crvenu tačku u centru, plavi krug oko nje će se stopiti sa bjelinom i nestaće. Efekt je jači ako je ono van vašeg fokusa zamućeno i dalje od tačke na koju se fokusirate, pišu na sajtu moillusions.com, prenosi zadovoljna.rs.

Troclerov efekt ime nosi po švicarskom ljekaru i filozofu Ignaciju Paulu Vitalu Troxleru, i to još od daleke 1804. godine. Tada je on primijetio da mozak prestaje da obraća pažnju na nešto što vidimo a šta se ne mijenja. Dakle ako se neka vizuelna scena ne pomjera, mozgu to nije zanimljivo i ignorisaće, tj. obrisati, piše Zadovoljna.nova.rs.

Kako funkcioniše?

Zamislite da stavite mali komad papira na unutrašnju stranu podlaktice. Osjećaćete ga nekoliko sekundi, ali nakon toga osjećaj će nestati jer su se taktilni neuroni u međuvremenu prilagodili na dodir papira. A ako pomjerite ruku gore-dolje, osjetićete papir ponovo, sve dok ne spadne.

Slično je i sa ovom optičkom varkom – naš mozak jednostavno ne registruje ono što mu je nebtno nakon što se fokusira na ono što ga zanima – u ovom slučaju crvenu tačku u centru. Dakle, ukoliko od periferije ne dobija nikakve informacije, tj. ako se plavi krug ne pomjera i ne mijenja, mozak će ga aulirati. Sve se prekida kad ponovo trepnemo, tj. kad se oči iznova aktiviraju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,