Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tri važna razloga zašto Japanci ne pričaju na mobitel u vozu

Preuzmite sliku

Strancima se u Japanu lako izgubiti u prijevodu. Na svakom koraku mogu uhvatiti kakav kulturološki šok, a osobito kada je riječ o bontonu.

Srećom, nerazumijevanje većine japanskih pravila ne završava globama ili kaznama, ali ako ih ne poštujete mogli biste zaraditi kakav prijeki pogled ili neodobravanje.

Primjerice, u Japanu je posve uobičajeno popiti supu, a pojesti je kašikom – pritom slobodno možete i srkati, što se smatra komplimentom kuharu. Međutim u Japanu nipošto ne ostavljajte napojnicu jer se to smatra vrlo nepristojnim – osobito ako krenete insistirati jer je Japanac neće prihvatiti, što bi moglo izazvati kaos.

Još jedna od stvari na koju treba pripaziti je ponašanje u podzemnoj željeznici. Bez obzira na to vozite li se užurbanim gradovima ili putujete periferijom, u japanskim vozovima nećete vidjeti Japance kako razgovaraju na mobitel, pogotovo ne glasno. Japanska kultura (za razliku od zapadnjačke) itekako brine o tome da jedni drugima ne ulaze u osobni prostor. Tri glavna razloga zbog kojih treba utišati mobitele su: privatnost, bonton i javni red.

Privatnostpanci

Japanci privatnost shvaćaju ozbiljno, a to da slušaju tuđe razgovore na javnom mjestu im se kosi s odgojem i kulturom. Vrijeme koje provode na putovanjima javnim prijevozom Japanci najčešće koriste za razmišljanje, spavanje ili čitanje. Kako većina radi stresne poslove ti su im trenuci dragocjeni da se oslobode napetosti, a svaki trenutak tišine dragocjen je za odmor.

Javni red

Japanci se ne nameću jedni drugima, a zapadnjacima često djeluju introvertirano ili samozatajno jer se ne žele uplitati u interakcije s ljudima koje površno poznaju. Čak i u slučaju tučnjave ili svađe na ulici, uobičajeno je da se Japanci ne upliću u „tuđa posla“ makar to značilo i da neće pristati pomoći.

Bonton

Japanske željeznice imaju jasno naznačena pravila ponašanja, koja osim glasne zvonjave mobitela i razgovora, uključuju i zabranu konzumacije hrane i pića – osim vode. Hrana je dopuštena samo na dužim relacijama, a podrazumijeva se i da ćete izbjegavati jela intenzivnih mirisa. Također, zabranjeno je i ostavljati smeće za sobom, čega se većinom pridržavaju. Iznimke su kasni noćni izlasci, kada i pristojnim Japancima ponekad popuste kočnice. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,