Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tri razloga: Zašto ljudi u Velikoj Britaniji imaju 2 česme u umivaonicima?

Preuzmite sliku

Svijet je pun tradicija koje se drugim kulturama čine čudnima, piše Bright Side.

Danas smo odlučili otkriti zašto umivaonici u Velikoj Britaniji imaju 2 česme, prenosi Tuzlanski.ba.

Razlog br. 1: Historijski

Većina britanskih kućišta datira iz 19. i početka 20. stoljeća, prije nego što su se pojavili moderni ventili. Neki su stanovi mnogo stariji, što je jedna od posljedica života u dijelu svijeta s malo potresa.

Kada je uveden unutršnji vodovod, započeo je jednostavnim sistemom koji je hladnu vodu slao izravno iz mreže u kuhinju. Vruća voda dodana je kasnije, odvojeno. Tako je stvoren dualni sistem.

Razlog br. 2: Poštivanje zakona

U Velikoj Britaniji postoji zakon koji zabranjuje miješanje hladne vode i tople vode iz kotla. Činjenica je da u zemlji nema centralnog grijanja, a u svakoj kući postoji plinski stup (koji Britanci nazivaju centralnim grijanjem).

 • Prije je posebni cilindar bio obvezni dio kotla. Voda bi mogla ustajati, a cilindar bi mogao zahrđati, što bi vodu učinilo neprikladnom za piće. Očito to nije spriječilo ljude da miješaju vodu i bilo je potrebno uvesti zakon koji zabranjuje miješanje hladne vode, prikladne za piće, s vrućom vodom iz cilindra.

  Razlog br. 3: Ekonomski pristup

  Kada koristite dvije odvojene česme, sva voda se u sudoperu pomiješa u pravoj količini i tu operete ruke. Tako trošite samo vodu koju koristite. Kad imate mješane česme za vodu, otvorite ih, odaberete pravu temperaturu, a zatim započinjete pranje ruku trošeći mnogo više vode. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,