Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tražio drva, pa slučajno otkrio najveću špilju na svijetu

Preuzmite sliku

Tek 1991. godine jedan je lokalni seljak, Ho Khanh, slučajno nabasao na ulaz u špilju dok je radio kao ilegalni drvosječa. Odmah je bilo jasno da nije riječ o običnoj špilji…

Kao da je ispala iz rubrike „Vjerovali ili ne“, najveća špilja svijeta, Son Doong otkrivena je (službeno) tek 2009. godine.

Kako je moguće da je nešto tako ogromno zjapilo prazno toliko dugo? Priroda i svijet nikad nas neće prestati iznova fascinirati. Zaputimo se u skrivene rupe dalekog Vijetnama, gdje ova špilja leži.

 • Tražio drva, otkrio najveću špilju na svijetu

  U blizini vijetnamske granice s Laosom, u šumi koja je danas proglašena nacionalnim parkom, dugo se skrivalo pravo blago. Tek 1991. godine jedan je lokalni seljak, Ho Khanh, slučajno nabasao na ulaz u špilju dok je radio kao ilegalni drvosječa.

  Odmah je bilo jasno da nije riječ o običnoj špilji. Ulaz je bio ogroman, a iz nje je tekla rijeka. Ispričao je svojim prijateljima i poznanicima o tome što je vidio, no bilo je potrebno još 20 godina da istraživači saznaju za to.

  Jedan britanski istraživački tim 2009. godine uputio se u šume kako bi pronašli špilju o kojoj su čuli. Zamolili su Khanha za pomoć i nakon dugog niza neuspješnih pokušaja uspjeli su pronaći špilju koju su tražili, prenosi punkufer.hr.

 • Pripremite se, polijećemo

  Zašto je toliko vremena bilo potrebno za otkriće nečeg tako velikog? U ovim šumama nema ljudi i teško je snaći se u njima, a veliki je poduhvat doći do špilje i baciti se u istraživanje. Niko nije mogao ni zamisliti koliko je zapravo velika.

  Pa, koliko je onda velika? Dovoljna je da kroz nju proleti Boeing 747 i ne okrzne krila. Dugačka je više od 5 kilometara, visoka preko 200 metara i široka oko 150 metara. Neki od njenih stalagmita visoki su oko 70 metara.

  Na dva mjesta krov špilje se urušio. Rupa koja je nastala omogućila je prodor dnevnog svijetla i sunčevih zraka u špilju, što je dovelo do prekrasnog fenomena. Sada ovdje raste drveće visoko po 30 metara te stvara raskošnu zelenu prašumu. Kada se vremenski uslovi poslože, ovdje se stvaraju i oblaci.

 • Filmski rasplet

  Već 2013. godine u špilju je stigla prva turistička grupa. Ako im zavidite, pričekajte. Tu avanturu platili su čak 3000 dolara po osobi. Do špilje ne može svako i potrebna je posebna dozvola vlasti za ulazak, a broj posjetilaca je ograničen. Čak je i ideja o gradnji uspinjače do ulaza u špilju „otkazana“ zahvaljujući naporima udruženja za zaštitu okoliša.

 • Stoga, poželite li posjetiti špilju, dobro se pripremite. Možda baš Khanh s početka priče bude vaš vodič! Usput, gdje je on, šta je s njim?

  On je u međuvremenu postao lokalni vodič za naučnike i istraživače. Prestao je raditi kao ilegalni drvosječa i okrenuo ploču: sada je baš on konzervator koji čuva prirodu i vodi oduševljene goste na edukativne ture kroz šumu i špilju. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,