Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tragična životna priča djece koja su bili inspiracija za priču o Petru Panu

Preuzmite sliku

James Matthew Barrie je prije više od sto godina napisao remek-djelo dječije književnosti, za čije su mu likove – dječake iz Nigdjezemske – bili inspiracija dječaci iz njegovog života.

Petar Pan je dječiji klasik koji čitamo djeci kad hoćemo da nauče važne lekcije o porodičnim vrijednostima. Originalna priča potiče iz pera škotskog pisca Jamesa Matthewa Barrieja, koju su više puta ekranizovale različite produkcije.

James Barrie prvi put spominje Petra Pana u Maloj bijeloj ptici iz 1902. godine, romanu zasnovanom na istinitoj priči. U knjizi se radilo se o bebi koja je mogla da postane ptica, a vile su je naučile da leti londonskim baštama. Uspjeh je bio toliki da je pisac odlučio da napiše i knjigu posvećenu samo Petru Panu. Knjiga pod nazivom Petar Pan u Kensington baštama, objavljena je 1906. godine.

Knjiga je postala toliko popularna da je Barrie počeo da piše i djelo Petar i Vendi.

Prema originalnoj priči, Petar odlazi od kuće jer misli da onda neće morati da odraste. Odlazi u Nigdjezemsku vjerujući da će mu majka uvijek ostavljati otvoren prozor. Petar se bezbrižno igrao bez straha da će izgubiti njenu naklonost. Ali onda je odlučio da se vrati. Srce mu je bilo slomljeno kada je na prozorima zatekao rešetke, i da njegova majka ima još jednu bebu.

Petar shvata da je ljubav njegove majke bila uslovna i da ga je ona zamijenila – mnogo tužniji i tragičniji kraj od onog koji smo vidjeli u ekranizacije kompanije Disney.

U originalnom scenariju nije bilo vilinske prašine, ona je dodata kasnije – iz bezbjednosnih razloga. U originalnoj priči, Petar i druga izgubljena djeca su mogli da lete kad god požele. Nakon što je stiglo nekoliko izvještaja o djeci koja su se povrijedila dok su pokušavala da lete, Barrie je dodao vilinsku prašinu – bez koje likovi nikako nisu mogli da lete.

 • Dječaci kao inspiracija za knjigu

  Vjeruje se da su dva događaja iz Barriejevog života inspirisala lik Petra Pana. Prvi događaj se odnosi na smrt njegovog starijeg brata Davida koji je poginuo sa 13 godina dok je klizao po zaleđenom jezeru. Davidova smrt je uticala na porodičnu atmosferu. Barrie je odrastao sa osjećanjem da roditelji na njega ne obraćaju pažnju.

  A ko je Barrieja inspirisao za likove dječaka? U pitanju su bila djeca Barriejevih velikih prijatelja. Barrie je 1897. godine, upoznao bračni par Arthura Levelina Davisa i Silviu du Morie, koji su imali troje djece Georgea (4), Johna (3) i Petera (2). Tri godine kasnije stigao je četvrti sin Michael, a 1903. godine rođen je Nicholas. Barrie je uspio da uspostavi veoma blisku vezu sa Georgom (koji je bio inspiracija za bebu u Bijeloj maloj ptici) i Michaelom. Kada je par preminuo deset godina nakon što su se upoznali, Barrie je preuzeo briguo o djeci.

  George je poginuo boreći se u Prvom svjetskom ratu, a uprkos bolu, Barrie je uspio da prevaziđe gubitak kako bi nastavio da brine o drugim dječacima.

  Međutim, poseban odnos koji je imao sa dječacima često je smatran nemoralnim čak i kada su dječaci poricali optužbe, prenosi nationalgeographic.rs.

  Optužbe

  Nema dokaza da je Barrie bio pedofil, niti da je u to vrijeme bio osumnjičen za to. Nicholas, najmlađi od braće, negirao je kao odrasla osoba da se Barrie ikada neprikladno ponašao.

  “Bio je nevin, zbog čega je i mogao da napiše Petra Pana”, rekao je.

  Nesreće nisu zaobilazile ovu porodicu

  Kao Barriejev brat i Michael je umro u zaleđenoj rijeci. Pronađen je u zagrljaju sa još jednom osobom.

  Godinama kasnije, Peter je napisao knjigu pod nazivom Mrtvačnica, koja je uključivala i prepisku sa Barriejem. U svojoj knjizi je govorio o odnosu između Barrieja i porodice.

  Ubrzo nakon objavljivanja knjige, Peter je okončao svoj život bacivši pod voz. Iznenađujuće, pravom Peteru se nije dopalo što je njegovo ime povezano sa knjigom i likom Petra Pana.

  Petar Pan je uvijek odavao mračnu atmosferu, veoma drugačiju od knjiga za djecu koje se danas objavljuju. Disney je poznat po pretvaranju tragičnih priča u čaroliju, međutim, originalna priča o Petru Panu, ostala je kao zašivena sjenka da prati bajkovitu verziju.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje