Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tračanje je korisno za zdravlje

tracanje
Preuzmite sliku

Žene su puno sretnije i zdravije ukoliko s vremena na vrijeme tračaju sa svojim prijateljicama, objavljeno je u studiji koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Michigan.

\"tracanje\"Istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 160 žena pokazalo je da su žene zdravije ako povremeno tračaju s prijateljicama, jer takav vid \'razonode\’ smanjuje nervozu i ublažuje stres. Znanstvenici tvrde da je kod žena koje imaju običaj tračati povećana razina hormona progesterona, koji smanjuje stres, a istovremeno taj hormon je jedan od ključnih faktora socijalnog ponašanja žena.

\”Ovaj ženski hormon, koji nastaje u jajnicima, ima veoma važnu ulogu u socijalnom ponašanju žene, jer one koje imaju povećanu razinu progesterona su obično ljubaznije i uvijek spremne pomoći drugima\”, kazala je profesorica Stephanie Brown koja je predvodila istraživanje.

Ovo istraživanje pokazalo je novu dimenziju povezanosti socijalnog ponašanja s razinom hormona u ženskom organizmu. Žena koja ima znatnije količine progesterona sklonija je ozbiljnim, čvrstim vezama i živi mnogo duže i sretnije.

Tuzlanski.ba / Bljesak.info

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: