Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Totalno drugačiji: Stvari u kineskim domovima koje se razlikuju od ostatka svijeta

Preuzmite sliku

Kina je ogromna zemlja u kojoj ljudi mogu govoriti različitim dijalektima i ne razumjeti se, piše Bright Side.

Zbog toga se karakteristike domova na jednom kraju zemlje mogu potpuno razlikovati od onih na drugom kraju. Međutim, postoje tipične stvari i navike koje važe za sve, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Šporet obično ima samo 2 plamenika

Šporeti u Kini obično su vrlo mali zbog male površine kuhinje. Kinezi ne kuhaju mnogo jela odjednom, pa im ne treba više plamenika. Ne postoji ni rerna ni mikrovalna pećnica. Naravno, mogli biste kupiti rernu, ali teško da ćete naći mjesto za njezinu ugradnju.

 • 2. Mašina za pranje suđa je rijetka u kineskom domu, ali ovdje ćete definitivno pronaći dezinfektor posuđa

  Ovaj uređaj izgleda poput perilice posuđa i zbunjuje mnoge strance. Nakon ručnog pranja posuđa, mještani ih ubacuju u dezinfektor i steriliziraju ultraljubičastim svjetlom.

  3. U kineskoj kuhinji pronaći ćete usku policu s više polica

  Ova jedinica, koja je široka samo oko bočice, dizajnirana je za čuvanje začina. Činjenica je da u Kini postoje mnogi specifični aditivi za hranu, poput sojinih umaka, različitih esencijalnih ulja, octa, kulinarskih vina itd. Ova uska cjelina savršeno je mjesto za čuvanje ovih začina.

 • 4. Frižider se može naći u dnevnoj sobi

  Razlog tome je vrlo jednostavan. Kuhinje su ponekad tako male, da tamo ne stane frižider. Ako je to slučaj, frižider možete staviti u dnevnu sobu ili u bilo koju drugu sobu.

  5. U kuhinji je samo hladna voda

  Morate instalirati bojler kako biste imali toplu vodu u kuhinji. Ali prvo, ovo ne mogu svi priuštiti. Drugo, ako se radi o unajmljenom stanu, vlasnik vam možda neće dopustiti da ga instalirate. Dakle, mještani ne samo da peru posuđe ručno, već to moraju raditi i hladnom vodom.

 • 6. Mašine za pranje veša ovdje su različite

  Lokalni apartmani opremljeni su mašinama za pranje veša, ali izgledaju i rade drugačije. Peru veš hladnom vodom, jer unutra nema grijalice. Međutim, možete dodati vruću vodu ručno. Veš se vertikalno ubacuje u mašinu, a bubanj se okreće na određeni način pretvarajući sve u jedan veliki zapleteni nered.

  7. Toalet i tuš kabina obično se nalaze u istom prostoru

  Ova funkcija ne zvuči kao nešto posebno jer mnogi od nas imaju kombinirano kupatilo. Ali trebali biste znati da se voda slijeva na pod pored WC-a iz tuša.  Ponekad su u jednoj prostoriji toalet i tuš, dok su u drugoj umivaonik i ogledalo.

  Možete pokušati odvojiti prostor za tuširanje zavjesom, ali to neće pomoći kod prskanja vode. Inače, pritisak vode u kineskom tušu prilično je nizak, ali čini se da mještanima to ne smeta.

 • Ponekad je kinesko kupatilo opremljeno čučnim WC-om. Kinezi ne misle da je to čudno ili zastrašujuće. Po njihovom mišljenju, to je zapravo zdravije od WC-a za sjedenje. Srećom, danas su ti toaleti instalirani uglavnom u školama, bolnicama, kafićima i restoranima. Zanimljivo je da ćete, ako pronađete ovakav WC, vidjeti i sliku koja opisuje kako ga koristiti.

  8. Kinezi balkone koriste na drugačiji način

  U Kini ćete teško ikada provesti vrijeme na balkonu ispijajući šoljicu čaja ili kafe. Za lokalno stanovništvo balkon je mjesto gdje spremaju različite stvari i suše rublje. Ponekad tamo mogu postaviti i nekoliko biljaka ili kavez za ptice. Ali ideja balkona kao rekreacijskog područja tamo nije česta.

 • 9. U kineskim stanovima nema tepiha

  Prostirke i tepisi su rijetki u Kini. Za to postoji jednostavno objašnjenje. Popločani i drveni podovi mogu se lako oprati dok tepisi zahtijevaju posebnu pažnju. Kinezi svakodnevno čiste domove, a ne samo da usisavaju podove, već ih i peru.

  Stranci, naprotiv, vjeruju da je u redu obavljati čišćenje jednom sedmično. Međutim, ako se preselite u Kinu, razumjet ćete razloge čestog čišćenja. U Kini postoje ozbiljni ekološki problemi, zato se pod isprlja dan nakon čišćenja. A ako pokušate ponovo oprati pod, vidjet ćete da voda postaje crna.

  Inače, to je razlog zašto svi u Kini nose papuče kod kuće.

  Bonus: Mnogi hoteli u Kini koriste staklene zidove za svoje kupaonice

  Nema svaki kineski stan staklene zidove, ali također nije nešto što je zaista rijetko. Ovakvo kupatilo najčešće možete vidjeti u hotelu koji nije namijenjen stranim turistima. Vjeruje se da je ovakav dizajn moderan. Osim toga, štedi prostor (stakleni zid je mnogo tanji od cigle) i mnogo je jeftiniji.

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,