Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Top 10 najskupljih piva na svijetu (FOTO)

Preuzmite sliku

Kada se govori o luksuznim pićima, pivo nikome ne pada prvo na pamet. Međutim, pogledajte listu najskupljih piva na svijetu koja će vas sigurno iznenaditi.

Iako se pivo smatra jeftinim i pristupačnim alkoholnim pićem, za ove flaše ćete morati da izdvojite veće količine novca.

Pošto se ova piva nalaze u flašama različitih veličina, predstavićemo vam cijenu za 500 ml, pa ćete tako tačno znati koliko je novca potrebno da bi se uživalo u ovom piću.

1. Arctic Ale By The Allsopp – $503.300

 • Titula za najskuplje pivo na svijetu ide ovom piću koje je staro 140 godina. Pripadalo je arktičkoj ekspediciji koju je 1875. godine vodio Džordž Nares. Samo nekoliko flaša ovog piva je pronađeno.

  2. Nail Brewing’s Antarctic Nail Ale – $1.815

 • Stvaranje ovog piva je možda i najfascinantnije, jer se za fermentaciju uzima led sa Antarktika koji se topi u Tasmaniji i onda se šalje u Austriju gdje učestvuje u procesu fermentacije. Napravljeno je samo 30 flaša, a većina je rasprodata na mnogobrojnim aukcijama.

  3. Cantillon Loerik 1998 – $1.722

 • Ovo je jedno od najskupljih piva na planeti iz razloga što je za njegovo kreiranje potreban poseban proces fermentisanja koji se odvija dug vremenski period. Flaša od 0.75 litara je prodata na aukciji po cijeni od $2.584, što znači da cijena za 500 ml iznosi $1.722.

  4. Brewdog’s The End of History – $1.159

 • Brewdog kompanija se ponovo nalazi na ovoj listi i to iz istog razloga. U trci za najsnažnijim pivom je rođeno i The End of History pivo koje je sadržalo 55% alkohola u svom sastavu. Napravljeno je samo 12 flaša, što je dovelo do ovoliko visoke cijene.

  5. De Cam & 3 Fonteinen Millennium Geuze 1998 – $616

 • Ovo pivo je prvi put napravljeno 1998. godine i rezultat je saradnje kompanija De Cam i 3 Fonteinen. Samo 8000 flaša je proizvedeno i ove flaše još uvjek možete naći po podrumima širom svijeta.

  6. Carlsberg’s Jacobsen Vintage – $533

 • Poznati danski proizvođač piva je odlučio da potrošače potraži i u viskom društvu, pa je kreirao luksuzno pivo koje ćete morati dobro da platite. Ovo pivo je prvi put napravljeno 2008. godine, a dobija se tako što stoji pola godine u burićima od francuskog i švedskog hrasta. Ovo pivo možete popiti samo ako vas put nanese u Dansku.

  7. Schorschbräu’s Schorschbock 57 – $417

 • Evo još jednog njemačkog piva koje se takmičilo u trci za najsnažnije pivo. Ovo pivo je pobjednik i nosilac titule za najjače pivo, jer u svom sastavu sadrži 57% alkohola. Zbog svoje jačine, ovo pivo je napravljeno samo u 36 flaša, što ga čini izuzetno rijetkim.

  8. Samuel Adams’ Utopias – $200

 • Ovo je najskuplje američko pivo i dolazi uvjek u ograničenim izdanjima. Prvi put je predstavljeno 2002. godine, a od tada se nove ambalaže pojavljuju na svake dve godine. Pravljenje ovog piva je magičan i dugotrajan proces koji traje 18 godina, pa je to jedan od glavnih razloga zbog kojeg je ovo pivo toliko skupo. Procenat alkohola u ovom piću je 27% i ono je zabranjeno za konzumiranje u 13 američkih država.

  9. Brewdog’s Sink the Bismarck – $107

 • Ovo njemačko pivo napravljeno je sa ciljem da bude najsnažnije pivo na svijetu. U sebi sadrži 41% alkohola što znači da je nevjerovatno jako. Ukus je takođe dosta snažniji od klasičnog piva i četiri puta je gorči kako bi se osiguralo da se ovo pivo uzima u malim količinama.

  10. Tutankhamun Ale – $75

 • Ovo pivo je prvi put proizvedeno 1996. godine i ono je reprodukcija antičkog egipatskog piva. Recept za ovo pivo pronašli su arheolozi koji su uspjeli da ga lociraju u skrivenim egipatskim ruševinama. Historičari i arheolozi su utvrdili da se ovo pivo konzumiralo za vrijeme vladavine kraljice Nefertiti.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,