Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Što više prijatelja na Facebooku, to ste pod većim stresom

fb-prijatelji
Preuzmite sliku

Kako tvrde istraživači sa Univerziteta u Edinburghu, veliki broj prijatelja na Facebooku uzrokuje stres korisnicima ove društvene mreže.

\"fb-prijatelji\"Iako, prema njihovom mišljenju, postoji pritisak \”da se bude na Facebooku\”, mišljenja o koristima koje on donosi su različita, a psiholozi su otkrili su da zahtjevi za prijateljstvom mogu izazvati anksioznost.

Čak 32 posto korisnika društvenih mreža osjeća krivnju i nelagodu kada odbiju nečiji zahtjev, dok skoro duplo više njih, 63 posto, kaže da odlaže odgovaranje na ove zahtjeve iz spomenutih razloga. Da ne voli kada dobije nečiji zahtjev za prijateljstvom na Facebooku izjasnilo se 10 posto ispitanika.

Istraživači su također istaknuli da oni koji imaju najviše kontakata i provode najviše vremena na Facebooku imaju najviše izgleda da budu pod najvećim stresom.

Dr. Charles, koja je predvodila ovo istraživanje, kaže da su se mnogi izjasnili da se plaše povlačenja s ove društvene mreže, jer misle da bi tako mogli propustiti neke bitne informacije, ili eventualno uvrijedili nekoga od svojih kontakata, prenosi Broj1.hr

\”Facebook drži upotrebu u nekakvom neurotičnom vakumu, oni ne znaju da li trebaju biti tamo samo za slučaj da nešto bitno ne propuste\”, rekla je Charles.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 175 studenata, a tri četvrtine činile su žene, što je mnoge analitičare koji su komentirali ovo istraživanje navelo da ospore njegove rezultate, ističući da studenti često imaju drugačije navike na društvenim mrežama od ostatka populacije.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: