Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tinejdžer sa Floride uhvatio 28 burmanskih pitona

Preuzmite sliku

Devetnaestogodišnjak iz Južne Floride uhvatio je 28 burmanskih pitona tokom desetodnevnog takmičenja koje je organizovano kako bi se povećala svijest o prijetnjama koje invazivne zmije predstavljaju po ekologiju države, javlja Anadolu Agency (AA).

Matthew Concepcion bio je među 1.000 učesnika iz 32 države, Kanade i Latvije koji su učestvovali u godišnjem izazovu, kojim je uklonjen 231 neželjeni piton, objavila je Komisija za očuvanje ribe i divljih životinja Floride.

Concepcion je dobio 10.000 dolara nagrade, Dustin Crum osvojio je glavnu nagradu od 1.500 dolara jer je uhvatio najdužeg pitona, nešto dužeg od 3,3 metra.

Ranije ove godine, tim biologa uhvatio je najtežeg burmanskog pitona ikada uhvaćenog na Floridi. Ženka pitona bila je teška 98 kilograma, duga skoro pet metara i imala je 122 jaja u razvoju.

Florida godinama ima veliki problem sa zmijama i to s invazivnim vrstama koje su ljudskom greškom dospjele na ovo područje.

Burmanski piton porijeklom je iz jugoistočne Azije, a ima ga i u područjima sjeveroistočne Indije pa do južne Kine. U 20. stoljeću ovaj reptil je uvezen u SAD kao “kućni ljubimac” i tamo uzgajan. Od 1970-ih prvi su se primjerci pojavili u području Evergladesa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje