Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tetovirana lica žena plemena Muun: Priča iza bolnog rituala koji će uskoro izumrijeti

Preuzmite sliku

Chin, rijetko naseljena planinska regija na sjeverozapadu Mijanmara što se prostire uz granicu s Indijom dom je plemena Muun.

Godinama zatvoreni za posjetitelje tek su nedavno odlučili poželjeti dobrodošlicu posjetiteljima koji sa zanimanjem ispituju o tradicionalnim običajima izoliranog plemena. Jedna od očitih posebnosti je tetoviranje lica, običaj koji žene plemena Muun prakticiraju od davnina. Prema legendi sve je počelo kada su odlučile prekriti lica i vrat tintom kako bi se zaštitile od kralja koji ih je htio učiniti svojim robinjama.

S vremenom su tetovaže na licu postale simbol ljepote i tradicije, no moderne generacije zaziru od bolnog uljepšavanja. U prošlosti, one žene koje su se bojale tetovirati majke bi zatvorile u svinjac gdje su bile dok se nisu predomislile i popustile.

Među najljepšim tetovažama smatrale su se one koje su prekrivale cijelo lice crnom bojom, a cijeli proces je izrazito bolan, posebno na tankoj koži vrata. Za oslikavanje se tradicionalno koristi trnje i tinta pripremljena od mješavina svinjske masti, kravlje žuči, biljaka i čađe. Osim tetovaža na licima plemenske žene često imaju tamne i loše zube zbog žvakanja betel oraha. Opasni orasi koje daje palma areka žvaču se poput kauguma kako bi poboljšali koncentraciju i izdržljivost te odagnali umor. Orasi stvaraju snažnu ovisnost i izrazito su štetni – propali zubi su tek početak priče jer izazivaju brojne bolesti, uključujući i rak. Žene su prepoznatljive i po dugačkim lulama koje gotovo neprestano puše, kao i puhačkim instrumentima koji se prinose nosu, a ne ustima.

Većina Muunskih porodica ispred kuće ima drveni stupić s jajetom na vrhu za koje vjeruju da donosi sreću i tjera zle duhove. Od 2011. godine tetoviranje lica je proglašeno protuzakonitim, a u sljedećih nekoliko generacija žene s tetoviranim licima mogle bi zauvijek nestati. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,