Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Testirajte svoju inteligenciju na zanimljiv način uz logičke zagonetke

Preuzmite sliku

Ljudi uglavnom vole mozgalice, ukrštene riječi i zanimljive igre u kojima mogu da ispitaju granice svog uma. 

Istovremeno, takve igre mogu da nam pomognu i da proširimo znanje. Logičke zagonetke jedan su od najefikasnijih načina da razvijete vještine svog razmišljanja i inteligenciju, piše Bright Side. Neobični zadaci su kao “moždana gimnastika” koja je korisna za sve. Sada možete da testirate svoju logiku i pažnju sljedećim zagonetkama:

Sedam sestara u kolibi

Sedam sestara se nalazi u kolibi i svaka od njih radi nešto. Prva čita roman, druga pravi palačinke, treća igra šah, četvrta rješava ukrštene riječi, peta pere odeću, a šesta zaliva biljke. Šta radi sedma sestra?

Krađa cipela

Jedan mladić naslijedio je dvije fabrike u kojima su se proizvodile veoma lijepe ženske cipele. Sve je išlo dobro dok nije primjetio da zaposleni kradu te lijepe cipele za svoje žene i djevojke. I nije bilo šanse da uhvati ikoga od njih! Kakvu je odluku donio mladić kako bi smanjio broj ukradenih cipela?

Mačka i miš

Kada je napolju kiša, mačka je u sobi ili u podrumu. Kada je mačka u sobi, miš je u rupi, a sir u frižideru. Ako je sir na stolu i mačka u podrumu, onda je miš u sobi. Sada je kiša i sir je na stolu. Gdje su mačka i miš?

Koliko bedrenih kostiju imate?

Na jednom ispitu profesor je dao studentkinji bedrenu kost i pitao: “Koliko bedrenih kostiju imaš?” “Pet”, odgovorila je studentkinja.

“Pogrešno! Imaš samo dvije bedrene kosti”, rekao je profesor. Studentkinja je bila u pravu. Kako je to moguće?

Nadmudrivanje vladara

Jedan autokratski vladar ostrva nije želio da se vanzemaljci nastane na ostrvu. Želio je da izgleda kao pravi monarh pa je napravio zakon. Prema tom zakonu, svaka osoba koja želi da se useli na ostrvo, mora da potpiše izjavu od koje će zavisiti njen život.

Izjava glasi: “Ako vanzemaljac kaže istinu, biće upucan. Ako slaže, biće obješen.” Šta vanzemaljac treba da kaže kako bi nadmudrio vladara?

Popunite prazninu

Maja je Robertova kćerka. Robert je________Majinog oca.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,