Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Test ličnosti: Ključ testa je u podsvjesnom razmišljanju koje otkriva vaše emotivno i psihičko stanje

Preuzmite sliku

Hermann Rorschach bio je čuveni švucarski psihijatar i psihoanalitičar, tvorac jednog od najpoznatijih testova za dijagnostiku ličnosti, koji upravo i nosi naziv njegovog imena – Roršahov test.

Kompletan test sastoji se od deset mrlja nedefinisanog oblika napravljenih od prolivenog mastila. Pacijent bi trebalo da na svoj način tumači slike i objasni prve asocijacije, a upravo je ključ ovog testa u podsvjesnom razmišljanju pacijenta koje otkriva njegovo emotivno i psihičko stanje. Pogledajte dobro, uzmite vremena koliko god želite kako biste objasnili šta vidite.

 • Ako vidite dvoje ljudi

  U kakvoj su vezi ljudi koje vidite na slici? Rješenje leži u vašem fokusu. Ova slika također krije i seksualnu konotaciju, pa ne bi bilo čudno da kod vas podstakne takve misli. Ukoliko vam je glavni fokus upravo na seksu, vjerovatno ste podsvjesno njime preokupirani.

  Neko posmatra svoj odraz u ogledalu

  Osoba koja se posmatra u ogledalu ste zapravo vi sami. Kakva osjećanja podstiče ta slika? Da li vidite mnogo krvi? Krv je povezana sa agresijom i negativnim emocijama. Osjećanja osobe koja posmatra sebe u ogledalu zapravo su vaše emocije koje vi gajite prema sebi.

  Pas

  Kakva osjećanja gajite prema psima? Pas simbolično predstavlja vaše unutrašnje biće, ali i strahove. Ukoliko u vama budi negativne emocije, možda imate neke prikrivene strahove sa kojima biste trebali da se suočite.

  Slon

  Slonovi simbolično predstavljaju inteligenciju i samopouzdanje. Kakva osjećanja slon budi u vama? Pozitivna ili negativna? Ova slika upravo odaje ono što mislite o sebi.

  Medvjed

  Ako vidite ranjenog krvavog medveda, vjerovatno duboko u sebi nosite prikrivene emocije tuge. Ove osobe su mahom vrlo osjećajne, blage naravi i lakoverne.

  Dvije osobe se mole

  Kako ovaj crtež posjeduje i seksualnu konotaciju, kod vas je očigledno usko povezana sa samim kontekstom religije. Ukoliko vidite i krv, religiju vjerovatno doživljavate kroz požrtvovanje i patnju. Također znači da se u životnim krizama u velikoj mjeri oslanjate na molitvu. (pasarela.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,