Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tesla nikad nije preskakao doručak i uvijek je jeo dvije iste namirnice

Preuzmite sliku

Genijalac Nikola Tesla bio je jedan od onih koji vjeruju da je doručak najvažniji obrok u danu. U svojoj autobiografiji naziva Moji izumi otkrio je da bi dan počinjao jajima i mlijekom.

Iako novo istraživanje sugerira da nije dobro preskakati ni jedan od tri glavna obroka u danu, Tesla nije konzumirao ručak. Smatrao je da su mu dva obroka u danu sasvim dovoljna.

“Najvažniji element moje životne filozofije je moja prehrana. Ne možete očekivati da stroj dobro funkcionira ako mu ne osigurate odgovarajuće gorivo”, rekao je Tesla.

Ručak je smatrao suvišnim obrokom. Pojasnio je da on “opterećuje želudac hranom koju ne može brzo pretvoriti u energiju za rad te da time otežava naše mentalne i tjelesne aktivnosti”.

“Dva obroka na dan su mi popravila zdravlje i izoštrila apetit i okus. Nisam znao što je život dok nisam izbacio ručak. Danas, sa 78 godina, uživam u dva obroka u istoj mjeri kao kad sam bio dječak star 16 godina i nemam nikakvih problema s probavom”, jedna je od Teslinih izjava, prema stranici Tesla Universe.

Obožavao je povrće i voće

Tesla je ciljao na unos proteina, koje sadrži mlijeko, kao i bjelanjci. Zato je mlijeko i jaja smatrao “čudesnim namirnicama”. Omiljena hrana bila mu je juha od luka i celera. Volio je i špinat, ali klonio se sira.

“Povrće je neophodno, iako ne sadrži mnogo proteina. Ne daje mnogo energije, ali regulira rad crijeva i daje tijelu vitamine. Voće sadrži šećer, ali on u malim količinama nije opasan”, isticao je Tesla.

Na pitanje je li vegetarijanac Tesla je odgovorio: “Meso jedem vrlo rijetko, jednom ili dvaput godišnje. Bogato je proteinima, ali i riba je gotovo podjednako bogata proteinima i mastima, a mnogo lakše se probavlja. Fosfor koji sadrži odličan je za nervni sistem. Ali fosfor, dok hrani mozak, uzrokuje kiselost u organizmu. I meso i riba daju nam brzu energiju. Ove namirnice za ljude pojedinih profesija jesu neophodne, premda nam zbog svog sastava skraćuju život. Ipak, dok smo živi, daju nam dosta energije.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,