Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Teško je povjerovati da još uvijek postoji nešto ovakvo: Otkrijte najbolje čuvanu tajnu Švicarske

Preuzmite sliku

Želite li uživati u nedirnutoj prirodi i spektakularnim krajolicima, miru i tišini, ali i odličnom švicarskom siru – Gimmelwald je savršeno mjesto za vas.

To selo izdiže se 1367 metara nad dolinom Lauterbrunnen te između planina Schilthorn i Jungfrau.

Do tog pitoresknog mjesta u kantonu Bern ne može se doći automobilom. Zbog nedostatka cesta u Gimmelwaldu se zaustavlja žičara Schilthorn, a postoji i ekstremna planinarska ruta opremljena čeličnim skalama (via ferrata) koja ga povezuje s obližnjim selom Mürren.

 • Manjak tradicionalnog prometa ne zabrinjava nešto više od 130 stanovnika koji tu stalno žive. Oni su navikli na usporeni tempo podno planina, kao i rečenicu koju slučajni putnici izgovore baš svaki put kad dođu u posjet: “Ne vjerujem da postoji nešto ovakvo.”

  Stanovnici Gimmelwalda bave se ratarstvom, stočarstvom i turizmom, a u svakom domu moguće je kupiti sir koji se pripravlja od domaćeg mlijeka. Stariji kažu da u selu ima više krava nego poštanskih sandučića, pa ne čudi da se djeca umjesto “kuće” igraju “štalice”.

 • Povjerenje i zajedništvo koje vlada u Gimmelwaldu tako je snažno da će vam stanovništvo dopustiti da uđete u njihov dom bez kucanja, odaberete i uzmete sir po želji, a potom ostavite novac. Oni su uvjereni da ste pošteni i da ih nećete prevariti.

 • Gimmelwald neki nazivaju i najbolje čuvanom tajnom Švicarske. To je jedno od rijetkih preostalih mjesta u ovoj evropskoj državi u kojem se živi bez prevelikog stresa, onako kako su to činili njihovi pradjedovi i prabake. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,