Ponedjeljak, 18. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Teme o kojima ne treba da razgovarate sa kolegama

Preuzmite sliku

Uspostavljanje prijateljskih odnosa među kolegama neizbježan je proces i predstavlja odličan način da se osjećate dobro na poslu.

Važno je postaviti neke granice kada su u pitanju odgovarajuće teme za razgovor. Izbjegavanje tema koje slijede pomoći će vam da održite profesionalni pristup radu, ali i dobre odnose sa kolegama.

Novac

Nije tajna da razgovore o visini plate treba izbjegavati, ali to nije jedina finansijska informacija koju treba da zadržite za sebe. Ostale teme su one koje se odnose na kredite, hipotekarne kredite i zajmove, bilo vaše ili nečije drugo, jer su to previše lična pitanja. Najbolja stvar koju možete učiniti kada razgovor krene u smjeru novca je da skrenete razgovor u drugom smjeru i tu temu više ne otvarate.

 • Tračarenje

  Nažalost, trač je nemoguće izbjeći i u poslovnom okruženju, ali to ne znači da i vi morate učestvovati u tračarenju i širiti dalje glasine koje čujete. Ljudi treba da vas cijene zbog kvaliteta rada, a ne zbog ažurnosti u otkrivanju najnovijih pikanterija. Čak i ako imate puno povjerenje u svoje kolege i dobre namjere, velika je mogućnost da budete pogrešno shvaćeni i, silom prilika, u centru ogovaranja.

  Promjene uslova rada

  Ako vam je šef povećao platu ili vam ponudio unaprijeđenje, svakako imate razlog za slavlje. Nazovite supruga, porodicu, prijatelje, ali nemojte ovu informaciju dijeliti i sa kolegama, osim ako su vas posebno zamolili da to učinite. Pričekajte da vijest bude službeno objavljena, u suprotnom možete djelovati grubo, nadmeno i nepristojno.

 • Teme lične prirode

  Normalno je da sa kolegama podijelite neka dešavanja iz ličnog života, ali po

  kušajte da postavite neka ograničenja u smislu koliko lične mogu da budu informacije koje dijelite. Čak iako ste vrlo bliski sa svojim kolegama i gledate na njih kao na  svoje najbliže, nemojte zaboraviti da treba da održite profesionalni odnos i da je neke stvari najbolje ipak zadržati za sebe. Najljepši porodični trenuci, doživljaji sa odmora su svakako stvari koje možete dijeliti, ali detaljno izvještavanje o ličnim odnosima je svakako nešto što treba da izbjegavate. Ako se za nešto pitate da li treba da podijelite ili ne, samo se zapitajte da li želite da tu informaciju nekada dozna vaš šef. Odgovor na to pitanje će vam pružiti novu perspektivu.

  Iz svega ovoga se može zaključiti da je normalno, čak se i preporučuje da sa kolegama njegujete prijateljske odnose, tako i radno vrijeme brže i ugodnije prolazi, ali nikada nemojte zaboraviti da ste na radnom mjestu i da način na koji komunicirate može uticati na vašu reputaciju u poslovnoj zajednici. (zenasamja.me)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,