Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Teksaška bolnica na Facebooku prenosila operaciju mozga: Pogledajte kako je izgledalo

Preuzmite sliku

Mlada pacijentica u Teksasu koja je bila budna tokom operacije mozga mogla je razgovarati s liječnicima za vrijeme zahvata a gledatelji iz čitavog svijeta mogli su to gledati jer je dio operacije prenošen uživo na Facebooku.

Gotovo 100.000 ljudi pogledalo je do srijede 40-ak minuta dugi dio operacije u kojoj su liječnici uklanjali tumor iz mozga Jenne Schardt u utorak prijepodne, a koji je prenošen uživo.

Snimka prikazuje 25-godišnju pacijenticu kako razgovara s liječnicima s jedne strane zavjese dok liječnici u hirurškim maskama operišu njen mozak s druge strane zavjese.

Schardt je imala moždani udar zbog nakupine krvnih žila u lijevom temporalnom režnju zbog čega je imala poteškoća s govorom, kazao je načelnik klinike za neurologiju metodističkog zdravstvenog centra u Dallasu dr. Nimesh Patel.

Ona je ostala budna tokom operacije kako bi liječnici bili sigurni da neće oštetiti neki dio mozga koji kontroliše govor pa je morala izgovarati razne riječi tokom zahvata kako bi hirurzi napravili kartu njenog mozga, rekao je Patel.

“Kako bismo utvrdili kojim ćemo putem pristupiti tumorskoj masi morali smo utvrditi koji je put siguran”, rekao je Patel.

Schardtovoj su postavljali čak i pitanja o njenom psu kako bi testirali pamćenje tokom zahvata koji je ukupno trajao 4,5 sati.

“Operacija na mozgu uz budnost pacijenta nije rutinska iako ih radimo”, kazao je. “Ovisi o tome gdje je oštećenje koje moramo operisati i želi li pacijent biti budan ili uspavan”.

Schardt, studentica iz Illinoisa, biće otpuštena iz bolnice u četvrtak. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje