Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tehnološka inovacija: Leteći taksi u Milanu 2026. godine

Preuzmite sliku

Milano će, zajedno s Kortinom, biti domaćin Zimskih olimpijskih igara 2026. godine i za tu priliku bi već trebalo da budu spremna vozila letećeg taksija.

Opština Milano je potpisala ugovor s agencijom koja upravlja aerodromima Linate i Malpensa, ali i “Skysportsom”, kompanijom koja dizajnira ovakvu vrstu prevoznih sredstava i vertikalnih aerodroma – vertidroma.

Polijetaće baš poput helikoptera, vertikalno, biće na struju poput Evtola (eVTOL) i prevoziće od dvije do četiri osobe.

Imaće i baterije zahvaljujući kojima neće dolaziti do zagađenja vazduha, što će doprinijeti očuvanju okoline. Također bi trebalo da pomognu smanjenju gužvi koje su izuzetno velike u Milanu, a očekuje se da će za vrijeme Olimpijskih igara biti još veće.

I dok Ilon Musk priprema svoje robotadžije koji će prevoziti putnike po američkim gradovima bez vozača, “Hundai” je odlučio da Uberu obezbijedi leteća taksi vozila koja bi trebalo da počnu s radom u Dalasu i Los Anđelesu 2023. godine.

Leteći taksi kretaće se brzinom oko 290 kilometara na sat, na visini od 300 i 600 metara.

Nedavno je i grupa “Fijat – FCA” najavila da će sarađivati u ovim projektima.

Milano je najvažniji italijanski grad što se tiče industrije, biznisa i ekonomije i ovim potvrđuje da krupnim koracima grabi ka budućnosti.

“Sea”, kompanija koja upravlja aerodromima u Italiji objavila je početak saradnje sa “Skysportsom” u konstrukciji letećih taksija. (RTS)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje