Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tehnika francuske psihologinje: Kako odvojiti dijete od elektronskih uređaja?

Preuzmite sliku

Ako morate silom oduzeti pametni telefon ili isključiti računar, a dijete reagira histerijom, onda biste trebali razmisliti o tome šta radite krivo i koji način koristiti za vraćanje djeteta iz virtualnog u stvarni svijet.

Takva metoda postoji, a izmislila ju je francuska psihologinja Isabelle Fillosa. Mnoga su djeca toliko navikla na pametne telefone, tablete i računare da pokušaji preusmjeravanja pozornosti na nešto drugo često završavaju svađama. Ako vaše dijete provodi puno vremena s uređajem, a bilo koji od vaših komentara se zanemaruje, došlo je vrijeme da se oglasi alarm.

Dijete i uređaji: Roditelji oglašavaju alarm

Zamislite situaciju – tokom nogometne utakmice koju već mjesec dana iščekujete, struja se iznenada isključuje. Ili se slična situacija dogodila kada ste gledali svoje omiljene serije. Ili ste igraliigru, a vašem liku gotovo da i nema preostale energije kada je apsolutno neophodno pobijediti sljedećeg negativca i preći na novu razinu. Bili ste u stanju u kojem ste uživali, ali situacija se dramatično promijenila i počinjete negodovati. Odraslima je teško preživjeti takve emocionalne skokove, ali šta je s djecom? Oni također uživaju u virtualnim igricama, a vi “isključite struju”.

  • Virtualni svijet djeluje na ljudski mozak hipnotički. Sve što se dogodi na ekranu (promjena slike, svjetla, zvuka) uroni osobu u stanje mirovanja, u kojoj se osjeća dobro i ne treba ništa drugo. U tom stanju mozak počinje proizvoditi dopamin, što smanjuje bol i stres. Dopamin traje sve dok ekran radi. Ako se uređaj naglo isključi, razina dopamina brzo pada, a to negativno utječe ne samo na emocionalno, već i na fizičko stanje osobe. U takvom trenutku dijete postane tjeskobno i nema veze jeste li ga upozorili na to ili ne. Kad sjedi pred ekranom, ne razmišlja o vremenu, uživa u akciji dopamina. Zato roditelji koji dijete žele odvojiti od uređaja prvo trebaju naučiti kako sigurno ući u prostor djeteta.

    Ako želite prebaciti djetetovu pažnju i izvesti ga iz virtualnog svijeta, za početak, sjedite kraj njega, barem pola minute i pitajte kako je. Možete ga zapitati koju razinu dijete trenutno prolazi ili o tome koje vještine ima njegov lik. Djeca će uživati ​​kada roditelji budu zainteresovani za takve stvari. Ako se sva vaša pitanja ignoriraju, jer je dijete previše strastveno, nemojte odustati, provedite još malo vremena pored njega. Uzmite vremena i apočnite razgovor.

  • Čim čujete djetetove odgovore, to znači da se on postepeno vraća iz virtualnog svijeta i primjećuje vašu prisutnost. U toj se situaciji razina dopamina postupno smanjuje, a vi uspijevate izgraditi mostove između stvarnog i virtualnog svijeta. Nakon dijaloga, mirno podsjetite dijete da je vrijeme da završi igru ​​i večera, istušira se ili ode učiti. Zahvaljujući „mekom“ povratku u stvarnost, dijete će vas slušati, adekvatno odgovoriti na vaše zahtjeve, u idealnom slučaju će biti zadovoljno takvom pažnjom s vaše strane i htjett će samo isključiti igricu.

    Dakle, osnovna pravila koja roditelji koji žele odbiti djecu od računalnih igara trebaju naučiti: Sjedite pokraj djeteta i pričekajte minutu. Pitajte ga o igrici  i tako izgradite most između dva svijeta – virtualnog i stvarnog. Uživajte u vremenu koje provodite s djetetom. Roditelji moraju razumjeti šta se događa u glavama njihove djece tokom virtualnih igrica To vam omogućuje razvijanje pravih taktika i izbjegavanje histerije u djeteta. (atma.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje