Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tajnoviti otok na koji se može doći samo jednom godišnje

Preuzmite sliku

Teško dostupni otok skriva stoljetne tajne iako je tek petstotinjak metara udaljen od obale. Snažne struje u kanalu su iznimno opasne i lokalno stanovništvo ima jako dobre razloga za izbjegavanje otoka.

Praktički zaboravljen otok na prohladnom sjeveru Škotske, izgubljen među svim onim otocima, skriva mnoge tajne. Eynhallow je moguće posjetiti samo jednom godišnje. Naime, Orkney Heritage Society svakog ljeta organizira putovanje do tog otoka, tek petstotinjak metara udaljen od škotske obale. Turistima željnima avanture koji bi se usudili sami veslati do Eynhallowa vlasti govore da to rade na svoju odgovornost. Snažne struje u kanalu su iznimno opasne i lokalno stanovništvo ima jako dobre razloga za izbjegavanje otoka, prenosi 24sata.hr.

“Svaki dan ga vidim. Istovremeno ga uopšte ne razumijem”, ispričao je penzionisani poljoprivrednik Bob Nelson koji svaki dan gleda Eynhallow iz kuće s druge strane tjesnaca.

Kako piše BBC, najlakše je usporediti Eynhallow s Platonovom Atlantidom. Zaboravljeni otok visok je tek četrdesetak metara, a širok ni kilometar. Atlasi tog dijela svijeta najčešće ga zaobilaze, a nema ni neka druga obilježja da se razlikuje od stotina drugih otoka arhipelaga.

Međutim, ovaj otok nekad je bio naseljen. Prvi put se spominje u legendama o Orkneyu negdje u 13. stoljeću, ali teško je reći kad su prve građevine nastale. “Domaće stanovništvo kaže da je otok postojao između svjetova, što je donekle i tačno. Zasigurno znamo da je kuga pogodila otok 1851. godine i stanovnici su pobjegli. Lokalne vlasti su uklonile krovove sa svih kuća kako se niko ne bi vratio i od tada je otok napušten”, kazao je arheolog Dan Lee.

  • “Eynhallow možemo prevesti kao sveti otok, ali niko nije znao zbog čega je otočić tako bitak. Zanimljivo je da su Orkneyji jedino mjesto u zapadnoj Evropi bez potvrđenog samostana, a sve nas upućuje da je glavno kršćansko svetište bilo upravo na Eynhallowu. Ovaj manastir možda potiče čak iz 11. stoljeća”, napominje Lee dok ekipi BBC-ja pokazuje ostatke crkvenog tornja.

    Na bilo kojem drugom mjestu bi takva otkrića bila nagrađena stipendijama za istraživanje, ali Orkney je bogat sličnim nalazištima na puno dostupnijim lokacijama i Eynhallow će svoje tajne skrivati još barem neko vrijeme.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,