Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tajne jeftine gradnje kuća od plastičnih flaša (VIDEO)

Preuzmite sliku

U Nigeriji je pronađen veoma zanimljiv način kako da se riješi problem nedostatka stambenih jedinica. Uz pomoć tzv. „flaša kuća“ oni rješavaju problem manjka životnog prostora, smanjuju troškove i pomažu očuvanju životne sredine.

Ove kuće su napravljene od plastičnih flaša koje su punjene pijeskom i povezane cementom i vodom. Smatra se da je zid ovakve kuće jači od blokova, da drži prijatnu temperaturu tokom cijele godine i da su zidovi otporni na metke. Navodno je kuća jako izdržljiva i može da „preživi“ i zemljotres. Kako su sve plastične flaše različitih boja, to ovim zdanjima daje zanimljiv izgled.

 • flase-kuca-gradnja2
 • Ovaj projekat je prvo pokrenula nevladina organizacija za razvoj obnovljive energije kako bi riješila problem beskućnika, ali i pomogla očuvanju okoline.

  Plastičnim bocama treba stotine godina kako bi se razgradile, a Nigerija baca oko tri miliona dnevno. Kuća sa dvije spavaće sobe napravljena od flaša zahtijeva oko 14000 hiljada plastičnih boca, i mnogo manje para za izgradnju od obične kuće.

  Međutim, tri miliona flaša dnevno je ništa u poređenju sa 130 miliona koliko se baci u SAD.

  Pogledajte kako izgledaju ove neobične kuće. (blic.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,