Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svjetski dan Nutelle: Znate li kako je nastala? Baš slučajno!

Preuzmite sliku

Pietro Ferrero, slastičar iz italijanske regije Pijemont, dosjetio se slatkog namaza od lješnjaka, šećera i male količine sirovog kakaa, jer je vladala nestašica te sirovine – dobio je šnitaricu za rezanje

Dovoljno je samo spomenuti riječ ‘Nutella’ da mnogima oči postanu sjajne, slina im polako počne curiti iz usta, a nivo serotonina (hormona sreće) u tijelu im poraste. Prvi Svjetski dan Nutelle proslavljen je 5. februara 2007. godine, a začetnica te ideje bila je američka blogerica Sara Rosso, piše 24sata.hr.

Ona je toliko obožavala ovaj čokoladni namaz da je smatrala kako zaslužuje imati svoj dan. Brzo je dobila sljedbenike koji su prigrlili tu ideju i počeli tog dana pojačanu skretati pažnju na Nutellu, bilo kroz objave raznih recepata, zanimljivosti, fotografija…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Breakfast&Coffee®☕️Marika (@breakfast_and_coffee_) on

Danas postoji službena stranica World Nutella Day na kojoj se nalaze prijedlozi kako obilježiti taj dan. Osim recepata i fotografiranja sa Nutellom na zanimljivim lokacijama, tu je i izrada umjetničkih djela, pisanje pjesama o njoj, otkrivanje uz šta vam najbolje odgovara okus tog namaza, predstavljanje Nutelle nekome po prvi put, organiziranje tematske zabave…

I naravno, pozivaju vas da sve što napravite objavite na društvenim mrežama uz hashtag #worldnutelladay.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by All'Antico Vinaio Firenze (@allanticovinaiofirenze) on

Kako je nastala Nutella?

– Nastala kao pametno rješenje nezgodnog problema: nestašice kakaa nakon 2. svjetskog rata. Pietro Ferrero, slastičar iz italijanske regije Pijemont, sjajno se dosjetio slatkog namaza od lješnjaka, šećera i male količine sirovog kakaa. Smjesu je oblikovao u krišku koja se može rezati i posluživati na hljebu i nazvao ju Giandujot po tada slavnom lokalnom karnevalskom liku. Kompanija Ferrero službeno je osnovana 14. maja 1946. – opisali su na nutella.com taj važan trenutak historiji za sve zaljubljenike u ovu poslasticu.

– Fina smjesa Giandujot pretvorena je u novi proizvod koji se mogao lako mazati na hljeb po imenu SuperCrema (prethodnica Nutelle) – dodali su i rekli kako je to bilo 1951. godine.

Prepoznatljiv okus i tekstura nastali su 1964.

– Pietro Ferrerov sin Michele iskoristio je svoju genijalnost i metodom pokušaja i pogreške poboljšao recept i proizveo prvu teglu novog namaza od lješnjaka i kakaa, ali mu još nije dao ime. Rezultat daljnjeg kreativnog razmišljanja bilo je savršeno ime za najslavniji namaz na svijetu: Nutella – napisali su.

Godinu dana kasnije nastala je ambalaža nalik današnjoj. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,