Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Švicarsko selo smješteno u bujnoj zelenoj dolini koje okružuje čak 72 vodopada

Preuzmite sliku

Kad čujete da je u nekom selu moguće aktivno provesti 72 sata, vjerovatno se čudom čudite, ali vjerujte, a u ovom švicarskom naselju koje po zadnjem popisu stanovništva iz 2018. broji 2290 osoba, isplati nastaniti na puna tri dana i uživati u svemu što nudi.

Švicarsko selo Lauterbrunnen, izgleda kao da je izašlo iz kulise za neki romantični film sniman u prirodi. Broji tek nešto više od dvije hiljade duša, a u njemu vlada zen. Selo je smješteno u bujnoj zelenoj dolini koju ukrašavaju drveće i cvijeće, a pogled prema gore završava na golemim planinskim vrhovima. Ovdje će vam se činiti kako je oblake moguće dotaknuti, tako da, ako planirate u Švicarsku, a nemate baš tri dana samo za ovo mjesto, poklonite mu bar koji sat.

 • Grad se sastoji od malenog niza ulica prepunih trgovina, restorana i kuća. Daleko je od velikog, ali dobro mu stoji biti tačno ovakav, jer veličinu nadoknađuje šarmom i ljepotom koji osvaja sve strance, ali i domaće iz dana u dan.

  Ako želite dan započeti kvalitetnim doručkom, zaputite se u Airtime, a kad je vrijeme za ručak ili večeru, kušajte tradicionalnu njemačku kuhinju u Weidstuebli. Mjesto ćete, istina, brzo istražiti, ali isplati se ostati i uživati u zelenilu i miru.

 • Lauterbrunnen nosi nadimak „mjesto 72 vodopada“ iz potpuno opravdanog razloga. Mali i veliki slapovi itekako su vidljivi, a do nekih možete doći i vrlo, vrlo blizu. Legenda kaže kako je selo poslužilo kao inspiracija J. R. R. Tolkienu za stvaranje Gospodara prstenova, što iskreno, ako je i tačno ne treba čuditi.

  Što se tiče slapova, najbolje je posjetiti Staubbach. Nalaze se na rubu grada, a do njih vodi ležerna šetnja. Super je što možete doći do samog vodopada, točnije iza njega, te pogledati Lauterbrunnen i dolinu kroz „padajuću vodu“.

 • Posjeta opservatoriju Sfinga pustolovina je savršeno prilagođena putnicima koji tragaju za nezaboravnim iskustvima. Što je najbolje putovanje uopće nije komplicirano, jednostavno kombinirate par žičara iz Lauterbrunnena, uživate u pogledima, i dolazite do građevine na najvišoj nadmorskoj visini koju je napravio čovjek! Obilazak područja se plaća, no zbilja je nezaboravno iskustvo.

  Do vrha ćete doći prolaskom kroz Jungfraujoch, najvišu željezničku stanicu u Evropi. Pogled s opservatorija seže do Francuske, Italije i Njemačke, tako da je već i sam taj podatak, dovoljan mamac za posjetu.

 • Kad ste ovdje, zaboravite na automobil, jer ste odlično povezani žičarama i vozovima. Okolne planine nude brojne pješačke staze, a ima ih svakakvih – od onih za početnike i ljude bez kondicije, do onih za najzahtjevnije. Staze prolaze kroz šumu, preko potoka, pored vodopada, zapravo – ovdje je sve prilično idilično.

  Jedna od prednosti Lauterbrunnena jest blizina drugih prekrasnih švicarskih odredišta. Ako želite planinariti ili skijati, vrlo brzo možete stići do Murrena ili Grindelwalda. Ako želite pak „skoknuti do kulture“, voz vas do Interlakena dovodi začas. Blizu je i područje Ženeve, a ni Zurich nije predaleko. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,