Utorak, 20. Mart 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sveti otok na koji je ženama ulaz zabranjen (VIDEO)

Na otok koji je preporučen za UNESCO-vu listu svjetske baštine smiju samo muškarci

Otok Okinoshima u jugozapadnom Japanu savjetodavno tijelo UNESCO-a preporučilo je za listu svjetske kulturne baštine zbog svoje duge povijesti, ali i brojnih specifičnosti – od kojih su neke bizarne. Naime, na otoku koji se nalazi u okrugu Fukuoka strogo je zabranjen pristup ženama – one ne smiju niti stupiti nogom na njega.

Na otoku nema stanovnika, već samo i isključivo posjetitelja koji onamo odlaze iz vjerskih razloga. Na Okinoshimi nalazi se sveti hram Okitsu, koji odaje počast božici mora.

Tradicionalno, na otok su se muškarci dolazili klanjati i moliti za dobru sreću na pomorskim putovanjima, za sigurnost brodova i povoljna sklapanja trgovine između ljudi koreanskog poluotoka i Kine još od doba 4. stoljeća.

Čak niti tada, kao niti danas – posjetitelji s otoka nisu smjeli uzeti nikakav suvenir na kopno, pa čak niti kamenčić ili vlati trave.

 • Rituali obavijeni velom tajne

  Religijski tabui su se na otoku zadržali do modernog doba. Jednako tako kao što postoji zabrana stupanja ženske noge na otok, svi muškarci koji dođu na Okinoshimu moraju se podvrgnuti ritualu čišćenja.

  Zbog toga se moraju skinuti goli i oprati – no svi ostali detalji su tajni te ih niko od posjetitelja otkriti, a čini se kako se oni toga doista i drže.

  Na otoku je otkriveno oko 80 hiljada artefakata koji su donirani kao pokloni iz inozemstva, uključujući i zlatne prstene s korejskog poluotoka te dijelove staklenih šoljica za koje se smatra da potiču iz Perzije, a sve ove stavke označene su kao nacionalno blago.

  Iako bi stavljanje na UNESCO listu značajno doprinijelo popularnosti otoka te zasigurno i većem broju turista, Japanci tvrde kako će i dalje strogo uređivati posjete otoku, odnosno da žene niti u budućnosti neće imati pristup na njega, piše Japan Times.

  Pogledajte video. (express.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,