Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Švedska firma ima 40 zaposlenih i nijednog šefa

Preuzmite sliku

Treba li firma pravog vođu na današnjem tržištu? Većina će se složiti da bez vođe ništa ne funkcioniše, ali ne i zaposlenici švedske softerske firme Crisp.

Naime, oni nemaju šefa, niko nikome ne naređuje šta treba raditi, a svih 40 zaposlenika dolazi na sastanke i odlučuje zajedno, piše Oddity Central.

Firma je postala poznata u svijetu upravo iz tog razloga, a prošla je i kroz niz organizacijskih struktura, uključujući i klasičnu u kojoj jedna osoba obavlja sve.

U početku se izvršni direktor birao na godišnjem nivou, ali je na kraju 40 ljudi odlučilo da je bolje sve odluke donositi u grupi.

Kako se kažnjavaju greške i ko je odgovoran za njih? Upravo je ovaj način rada motivisao svakog od njih na veće zalaganje i preuzimanje odgovornosti. Čak i kad dođe do greške, svako izrazi svoje mišljenje i pokušava objasniti kolegi zašto je neki potez bio najbolji u tom trenutku.

– Barem si učinio ono što si smatrao pravim u tom trenutku i onda možemo raspravljati o tome, priča Yassal Sundman, razvojni programer u Crispu.

Jedinstvena švedska firma je poput porodice, niko nikome ne priča što treba raditi, ali ne toleriše se kad se nešto zabrlja bez da se o tome obavijesti ostale.

Dva do tri puta godišnje održavaju se četverodnevni sastanci na kojima se odlučuje o stvarima koje utiču na svakog, poput mijenjanja pozicija, ali uopšteno zaposlenici sami donose odluke.

Ovaj eksperiment zasad prolazi odlično, a organizacijski trener Henrik Kniberg tvrdi da se ne mora pitati šefa za odobravanje projekata i budžeta, a firma brže odgovara klijentima. Zaposlenici su takođe mnogo sretniji, što dokazuju i redovne ankete o zadovoljstvu osoblja s prosječnom ocjenom 4,1/5. (NN)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,