Četvrtak, 9. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sve za savršenu fotografiju: Priča o stanovnicima sela koji su “prevarom” povećali broj turista

Preuzmite sliku

Lokalno stanovništvo spremno je na sve kako bi privuklo turiste i zadovoljilo posjetioce – uz malu finansijsku inicijativu uljepšat će stvarnost kako bi njihovi gosti dobili savršenu fotografiju za sjećanje sa svog putovanja.

Okrug Xiapu u provinciji Fujian uz Istočno kinesko more popularno je turističko odredište koje godinama privlači putnike pitoresknim prizorima ruralnog života uz more. No nedavno je otkriveno kako je ta ruralna idila s fotografija samo obmana,prenosi punkufer.hr.

  • Iza umirujućih fotografija osamljenih ribara na pučini skriva se gomila turista naoružanih fotoaparatima i voki-tokijima koji naređuju „modelu“ šta da radi i kako da pozira. Na nekim mjestima, čak, napisane su upute kako snimiti savršenu fotografiju.

    Lokalno stanovništvo spremno je na sve kako bi privuklo turiste i zadovoljilo posjetitelje – uz malu finansijsku inicijativu uljepšat će stvarnost kako bi njihovi gosti dobili savršenu fotografiju za sjećanje sa svog putovanja.

  • Prema pisanju New York Timesa lokalno stanovništvo koristi čak specijalne efekte kako bi turistima ponudili savršenu fotografiju. Jedan od čestih fotografija u Xiapu je prizor seljaka u tradicionalnom šeširu ovoga prostora kako vodi bivola kroz maglovitu šumu.

  • Magla je zapravo dim koji se „dobiva“ paljenjem sijena, a bivol je tu samo statist jer se ove životinje ne uzgajaju u Xiapu već dugi niz godina.

    Idilični prizori indirektna su posljedica vladinih nastojanja da potaknu ruralni turizam, ali i sveprisutne nostalgije ljudi za nekadašnjim mirnijim i jednostavnijim načinom života.

  • I dok nema ništa loše u tome da snimite savršenu fotografiju s odmora, pa čak i nekome platite da vam pozira za nju, mnogi negoduju što se namješteni prizori predstavljaju kao autentični trenuci iz Xiapua na društvenim mrežama(Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje