Četvrtak, 22. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sve tajne poljupca ispod imele: Simbol ljubavi dizao je mrtve

Običaj je nastao na temeljima norveške legende o tome kako su bogovi koristili imelu da Odinova sina Baldura dignu iz mrtvih. Njegova majka ljubila je sve koji su prošli ispod biljke. 

Ako čekate praznike da biste ukrali poljubac ispod imele, od nekoga kome još niste priznali ljubav, dobro je znati da to nekada nije bila samo praznična tradicija. Iako se imela baš povezuje s Božićem, taj običaj proizlazi iz norveške mitologije, te grčke i rimske medicine.

  • Naime, Grci su koristili imelu kako bi liječili gotovo sve bolesti, od grčeva do bolne slezene, dok su ju Rimljani koristili za pripremu balzama za njegu kožnih čireva. Budući da ova ljekovita biljka procvjeta i tokom hladne zime, Keltski druidi su smatrali da djeluje i na plodnost.

  • jubav-poljubac-veza-seks
  • Legenda kaže da su bogovi koristili imele kako bi iz Odinova sina Baldura uzdigli iz mrtvih. Odin se u norveškoj mitologiji povezuje s mudrošću, izlječenjem, ali i ratovima, bitkama, pobjedom, pa i smrću, dok je Baldur smatran bogom nevinosti, ljepote i čistoće. I nakon što je uskrsnut, Baldurova majka, inače božica ljubavi, zavjetovala se da će poljubiti svakoga ko prođe ispod imele i tako je biljka postala simbol ljubavi.

    Kroz 18. stoljeće uz biljku su se vezali ljubav i plodnost, pa se tako uklapala i u božićne proslave. Pretpostavlja se da su tradiciju poljubaca ispod imele započeli ljudi niže klase u Engleskoj, da bi je poslije preuzeli i oni iz viših klasa. To se pomalo pripisuje i simbolici – žarko crvenoj boji plodova biljke te time da sjemenke izgledaju kao simbol poljupca, piše Rider’s Digest.

  • Oko običaja se ‘pletu’ i različite tradicije. Tako jedna priča kaže da parovi koji se poljube ispod imele za svaki poljubac trebaju pojesti po bobicu imele, dok neki kažu da odbijanje poljupca ispod te biljke nosi nesreću. Kako bilo, tradicija daje sasvim dovoljno argumenata za to da navalite. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,