Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sve što trebate znati o jednom od najljepših svjetskih gradova

Preuzmite sliku

Kad vam neko spomene Lisabon, sigurno ćete se prvo sjetiti žutih tramvaja. Ovaj portugalski grad ima puno toga za ponuditi.

Ako su vam potrebne ideje kako tamo provesti 24 sata, evo nekoliko korisnih informacija.

Kako od aerodroma do centra?

Humberto Delgado Airport poznatiji kao Lisbon Airport ili Portela Airport od samog centra Lisabona udaljen je 7 kilometara. Od prevoznih sredstava na raspolaganju su vam autobus, podzemna željeznica, taksi i shuttle bus. Preporuka je autobus, a vožnja ne traje duže od 20 minuta.

Kako se kretati po samom centru?

Naravno, prvo šta treba spomenuti je daleko poznati žuto – bijeli tramvaj. Osim što je svojevrsna turistička atrakcija, idealno je prevozno sredstvo za kretanje po gradu. Osim tramvaja, na raspolaganju su vam autobusi, podzemna željeznica ali i liftovi koji su postavljeni u gradu kako bi vam olakšali penjanje na više dijelove.

 • Da ne plaćate javni prijevoz više nego što bi trebali, obavezno uzmite 7 Colinas Travel Card koji ćete platiti samo 0,50 € (1KM), a omogućit će vam jeftinije cijene prevoza. Kartica funkcioniše po principu ‘top-up’, kupiti je možete na bilo kojoj stanici podzemne željeznice, kioscima ili Carrisovim prodajnim mjestima. Ne brinite o iznosu, jer u autobusu, vozu ili tramvaju na uređajima jednostavno možete provjeriti koliko vam je preostalo. Za jedan dan za korištenje tramvaja, autobusa, podzemne željeznice i liftova trebate izdvojiti 6,50€ (13KM) što i nije tako velik iznos.

  Zanimljive činjenice o Lisabonu koje možda niste znali

  Prije nego što ga krenete istraživati, vrijeme je da se upoznate sa zanimljivim činjenicama o ovom gradu. Sigurno ćete prvo reći da je glavni grad Portugala, ali to zapravo tehnički i nije tako. Zašto? Nema dokumenta koji tu tvrdnju potvrđuje. Zanimljivo je i da su mnoge ulice i trgovi popločeni u dvije boje: bijelu i crnu. Bijela predstavlja odjeću križara, a crna je bila omiljena boja São Vicentea, zaštitnika Lisabona.

 • Lisabon se naziva i gradom brda, ali još uvijek nije sigurno okružuje ga li njih sedam ili osam. Osim po tramvajima, grad je poznat i po najstarijoj knjižari na svijetu koja datira u 1732. godinu, ali i onoj najmanjoj veličine 3.25 m2

  Priča o daleko poznatim žutim tramvajima

  Jeste li znali da su žuti tramvaji zapravo kopija onih koji su se sredinom 19. stoljeća koristili u Kaliforniji? U ovom gradu prva tramvajska pruga nastala je 1901. godine i danas ni jedan turist iz Lisabona ne odlazi bez da se fotografiše ispred ove žute atrakcije. Zanimljivo je da ih nazivaju Americanos, a vi obavezno zapišite broj 28. Kad stignete, znat ćete zašto.

  Šta vidjeti u Lisabonu u 24 sata?

  Istraživanje započnite na glavnom trgu Rossio gdje popijte jutarnju kafu i uživajte u pogledima na posebno zanimljiva arhitektonska dostignuća. Skoknite do Praca dos Restauradores gdje se nalazi ogroman obelisk, a prošetajte i do Ascensor da Glória funicular. Iskoristite cjelodnevnu prevoznu kartu i liftom dođite do Largo Do Carmo.

 • Volite li pješačiti, prošetajte avenijom Rua Augusta prema Praça do Comércio, starom povijesnom trgovačkom središtu Lisabona. Zaželite li se šopinga, zadržite se na Rua Augusti. Ne propustite i gradsku vijećnicu Camara Municipal de Lisboa, a na popis stavite i urbanu četvrt Cais do Sodre. Kad ste gladni zaputite se prema Timeout Marketu i probajte tradicionalni desert pastel natu, a volite li sakralne građevine, posjetite gotičku katedralu Se i crkvu Igreja de Santo Antonio.

 • Skoknite i do drevne Alfame i jednostavno se izgubite među mnoštvom zanimljivih uličica. Istražite i lisabonski dvorac iz 9. stoljeća i naravno, provozajte se tramvajem broj 28. koji prolazi Alfamom, Baixom i Estrelom. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,