Subota, 26. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Svake noći druga zastava: Najviši vrh Švicarske svijetli u znak podrške

Preuzmite sliku

Najviši vrh Švicarske Matterhorn ovih dana posebnu pažnju širom svijeta privlači jer je svako veče kao simbol nade osvijeteljen u bojama zastava zemalja koje su najviše pogođene koronavirusom.

Umjetnik Gerry Hofstetter na projektu radi od 24. marta, a u ponedjeljak je na tom najslikanjijem planinskom vrhu na svijetu ispisao poruku “Za sve nas” u znak podrške svakom pojedincu u borbi protiv pandemije.

Čuveni vrh svako veče prekriva druga zastava, a sinoć je bio osvijetljen u bojama američke zastave.

Kao simbol nade i solidarnosti, Matterhorn, visok 4.478 metara, do sada je svijetlio u bojama zastava Italije, Njemačke, Francuske, Portugala, Japana

“U ovom trenutku, SAD su zemlja koja je najviše pogođena krizom kovida 19 sa najvećim brojem pozitivnih i stradalih ljudi. Naše misli su sa svim Amerikancima u do sada neviđeno teškom vremenu“, rekao je umjetnik.

Dodao je da želi da prenese poruku solidarnosti i svim građanima pruži nadu i snagu ali i da sve podsjeti da ostaju kod kuće i zato na Matterhornu piše i Ostani kod kuće.

Ambasada Švicarske u SAD objavila je noćas sliku projekcije američke zastave sa porukom za Amerikance.

“Nevjerovatno! Kao znak solidarnosti, američka zastava sinoć je prekrila Matterhorn. Švicarska šalje nadu i snagu Sjedinjenim Američkim Državama“, objavila je Ambasada na Facebooku.

Vrh Matterhorn liči na džinovski zub i upravo je zbog toga prepoznatljiv širom planete, Smatra se da je najslikanija planina na svijetu. Nalazi se u kantonu Vale i samo južni dio na teritoriji Italije.

U julu će biti tačno 155 godina od kada je prva ekspedicija stigla na vrh. Malo selo na putu do vrha sa 6.000 stanovnika godišnje zabilježi i dva miliona posjeta. Godišnje se na vrh popne oko 3.000 ljudi, ali u toj dugoj historji od kada nastoje da ga osvoje poginulo je 550 ljudi.

Švicarski alpi godišnje zabilježe oko 450 milona noćenja. (tanjug.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje