Petak, 26. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Super zdravlje i pozitiva: 5 italijanskih navika koje se isplati prepisati

Preuzmite sliku

Italijansko selo na jugu Italije, oko 150 kilometara južno od Napulja još je u pedesetim godinama primijećeno kao mjesto dugovječnih i sretnih ljudi.

Tajna njihova zdravlja leži u mediteranskoj prehrani, odnosno puno maslinova ulja, voća, povrća i ribe. Osim toga, omiljeni začin im je ružmarin kojeg koriste gotovo svakodnevno.

Zbog toga, smatraju naučnici, stanovnicima Acciarolija Alzheimer ne pravi probleme. Manje je i bolesti krvožilnog sistema, kao i drugih hroničnih bolesti koje se povezuju sa starenjem. Možda zbog toga što su aktivni su bez obzira na godine – kako u vrtu, tako i na moru, ali i u krevetu.

Starost ne smatraju preprekom za izmjenjivanje nježnosti. Međutim to nisu jedine navike zbog kojih Italijani često mogu djelovati kao da su na nekim posebnim baterijama. Stvar je u detaljima koji im omogućuju da iskoriste dan i ispune ga smijehom, druženjem i malim stvarima koje ih vesele.

 • Pravo vrijeme za šetnju

  Kad si u nedoumici, baci jednu passeggiatu, odnosno šetnju bez nekog cilja, italijanski je moto. Pauza od stresa u prirodi produžuje život i čini ljude sretnijima, a nađete li društvo za takvu aktivnost možete se dodatno odobrovoljiti, baš kako to čine i Italijani.

  Žure polako

  Bez obzira na užurbani promet, Italijani ne jurcaju po cesti. Okej, barem dok pješače. Shvaćanje vremena na Čizmi je nešto drukčije, rastezljivije nego u primjerice Njemačkoj. Ondje je dopušteno malo zakasniti, ili vam barem neće niko skinuti glavu s ramena zbog desetak minuta čekanja.

  Brzinski ručak? Nema šanse…

  Italijani ne žure niti s ručkom čak iako bi to značilo da će duže ostati na poslu. Koncept brzinskog sendviča između tri maila i dva telefonska poziva ili puna tipkovnica mrvica njima je još uvijek većinom nedopustiv. Takav pristup pomaže protiv stresa koji kvari raspoloženje i narušava zdravlje, a i veća je vjerovatnost da ćemo pojesti nešto zdravo ako sjednemo za stol i posvetimo se hrani.

 • Masline i mjehurići 

  Prije večere Italijani vole otići na aperitivo. Od 18 do 20 sati, osobito za toplih dana, stolovi su puni koji se smiju i uživaju uz kakve mjehuriće, masline, bruschette s maslinovim uljem, sir… Većina niti ne dođe do večere, ali u svakom slučaju takav je obrok puno zdravija varijanta od vrećice-dvije čipsa uz televiziju.

   Nema nikog doma

  Mogućnosti za vikend-bjegove u Italiji su bez granica. Bilo da volite more, planine, šume ili jezera, lako je naći koordinate po vlastitoj mjeri. To najčešće znači aktivan odmor na dva točka ili u šetnji, druženje s porodicom i prijateljima – i puno kvalitetne zabave. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,