Utorak, 2. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Super trik: Riješite se hrkanja uz pomoć teniske loptice

Preuzmite sliku

Možda će nekima zvučati kao šala, ali terapeut i autor Karl Rollison  poznat i kao ‘guru za spavanje’ kaže da hrkanje možete pobijediti s jednom teniskom lopticom  i to tako da onome čije vas hrkanje muči lopticu prišijete na stražnju stranu pidžame.

Rollison kaže da ljudi kad spavaju na leđima najčešće hrču ili se hrkanje u tom položaju pogorša, a teniska će ga loptica onemogućiti. Razlog je što kad spavamo na leđima često otvorimo usta, kaže ‘guru’ koji kao ‘protumjeru’ preporučuje spavanje na boku.

Kada spavamo na leđima, objasnio je, jezik i nepce se opuštaju i podležu gravitaciji, a tad se naslanjaju na stražnji dio grla i proizvode vibrirajući zvuk. Čeljust se, kaže, također opušta, a usta postaju ‘eho komora’ pojačavajući zvuk.

  • ,,Spavanje na boku manje utječe na dišne pute i ostaje više mjesta za protok zraka.” objasnio je, a osim loptice za tenis možete kaže on, isprobati staru metodu sprječavanja hrkanja koju su često koristili vojnici, spavanje s ruksakom.

    ,,Vojnici su u rovovima tako spavali da ne bi hrkanjem neprijatelju odali svoj položaj.” objasnio je, a u učinkovitost se i sam, kaže, uvjerio kad je prije par godina slomio tri rebra: ,,Mogao sam spavati samo na boku, a ako bi u snu promijenio položaj, budio sam se u groznim bolovima pa sam u ruksak stavio jastuk, pa ruksak na leđa.”, ispričao je Rollison. A tad bi, kaže, spavao ‘kao beba’. (vecernji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,