Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Super trik: Evo kako vas olovka u ustima može učiniti sretnijom osobom

Preuzmite sliku

Možemo postati sretniji ako se više smijemo, sugerišu psiholozi.

I uprkos mnogim stresnim faktorima, svoje raspoloženje možemo popraviti olovkom, kažu istraživači. Dakle, budimo kreatori vlastite sreće i ne dopustimo da ona nestane, piše Bright Side.

Jednostavne stvari i ponašanja mogu oblikovati naše emocije

Tema sreće proučavala se mnogo decenija, a neki su istraživači smislili zanimljivu misao. Jednostavne akcije vašeg tijela mogu utjecati na vaše osjećaje. Kao sjajan primjer, postoje dokazi da se žene s manje povjerenja u vodeće uloge mogu osjećati osnaženo kad vide fotografiju moćne političke žene ispred sebe. Isti se mehanizam dešava i sa osmijehom. „Zabava te tjera da se nasmiješ, a osmijeh te čini zabavnim.“ Neki studenti su zamoljeni da ocijene koliko je crtani smiješan. I donesen je iznenađujući zaključak. Onima koji su držali olovku u ustima crtani film je bio smiješniji, prenosi Tuzlanski.ba.

 • Zašto olovka u ustima ima učinak sreće?

  Replikacija istraživanja sa studentima i crtanim filmovima upravo je dokazala da je teorija još jednom istinita. Ova jednostavna akcija bila je vrlo efikasna. Dakle, stavljajući olovku u usta vodoravno, usne automatski oblikuju oblik osmijeha. I vaše tijelo to prepoznaje. Jednostavno rečeno, vaš mozak neprestano nadgleda sve stvari koje se događaju u vašem tijelu. Tada ih počinje analizirati kako bi procijenili vaše osjećaje. U osnovi, prevarite mozak sretnim izrazom lica.

 • Efekat može trajati od 15 minuta do 2 dana

  U još jednom znatiželjnom otkriću, zabilježeno je da efekat tako jednostavne akcije može trajati od 15 minuta do 20 minuta – do 2 dana, a taj uticaj je stalan. Tijelo i mozak su nevjerovatno osjetljivi i mogu se ispraviti lakim podražajem. Takvi podražaji mogu biti zvukovi, ukusi, mirisi i vizuelni efekti. Zato je bolje obratiti pažnju na ono što svakodnevno konzumiramo.

  Možete vježbati bilo koju emociju kontrolišući svoje tijelo

  Kad se dovedete u sretniju poziciju, vaše raspoloženje se može poboljšati. Ali isti se efekt može dogoditi i sa „nesretnim“ postupcima. Ako počnete vježbati depresivno lice, primijetit ćete kako se vaše raspoloženje pogoršava. Možete isprobati i bez olovke. Što se tiče drugih jednostavnih radnji koje vas mogu učiniti sretnijima, psiholozi preporučuju stajanje visoko i dobro disanje kako biste se osjećali sigurnije. (Tuzlanski.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,