Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Super ideja: Pretvara stare autobuse u staklenike

Preuzmite sliku

Zadnjih godina postalo je vrlo popularno pretvarati stare autobuse u mobilne domove, ali Doni Rae Franklin iz Kanade dosjetila se kako od dva takva vozila napraviti bazu za uzgoj povrća, začina i drugog bilja koje koriste za prehranu.

Ideja joj je odlična, jer staro vozilo je daleko čvršće od klasičnog staklenika, a kako stoji na točkovima, ovakav plastenik bez problema se može razmiještati po dvorištu.

Osim toga, u tako hladnim krajevima svijeta gradnja plastenika može biti vrlo skupa, zavisno o materijalu koji se koristi.

 • Na primjer, polietilenska plastika je po cijeni relativno pristupačna, ali teško izdrži nalete jakog vjetra pa ju je potrebno mijenjati svakih nekoliko godina. S druge strane, stari školski autobus je moguće u Kanadi kupiti vrlo jeftino, a daleko je čvršće konstrukcije.

  Doni je uz pomoć članova porodice odrezala krov na jednom autobusu i zamijenila ga tvrdom plastikom (polikarbonatom). Sva sjedala su izbacili. Metalni krov nije bacila već ga je izrezala i oblikovala u posude za sadnice. Kaže da je to bolja ideja od drvenih kutija koje brzo počnu truliti.

 • Tokom toplijeg vremena postojeće prozore na autobusu može otvoriti i tako dopustiti vazduhu unutar plastenika da slobodno cirkuliše i snizi temperaturu.

  Drugom vozilu je krov ostavila i tamo uzgaja biljke koje zahtijevaju manje svjetla. Ujedno, taj autobus po potrebi vozi po drugim farmama.

 • “Kako se sve više bavim komercijalnim vrtlarstvom, shvatila sam da su ovakvi plastenici najbolji način za postizanje pouzdane žetve i zaštitu od mraza i tuče”,  ispričala je i dodala kako planira preurediti više starih autobusa u praktične staklenike i prodavati ih za oko 8.000 američkih dolara, što je, kaže, otprilike dvostruko jeftinije od prosječnog klasičnog plastenika, prenosi returntonow.net. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,