Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Stvari koje treba imati na umu kada kupujete odjeću putem interneta

Preuzmite sliku

Uobičajeno je osjećati nedoumice kod internetskih trgovina

Teško je istinski spoznati kvalitetu online odjevnog predmeta preko ekrana kompjutera ili pokušati vizualizirati kako će određena odjeća izgledati na našem tijelu. Stoga je važno biti pažljiv na detalje kako ne biste upali u zamke e-trgovine. Imajući to na umu, mi u ovo je 9 savjeta za kupovinu odjeće putem interneta, piše Bright Side. 

Ne oslanjajte se na makete

 • Vjerovatno ste već vidjeli primjer u online trgovinama koje prodaju isti komad odjeće u nekoliko boja. Kako bi se izbjeglo trošenje novca na izradu različitih fotografija, vrlo je uobičajeno da prodavači predstave različite opcije s maketama. U tim slučajevima koriste istu sliku i digitalno mijenjaju boje. Međutim, postoji problem: na računaru imamo širok izbor opcija boja koje prate RGB obrazac. Ali, u tekstilnoj štampi, uzorak je CMYK. U praksi, to znači da digitalne boje neće nužno odgovarati štampanim bojama. Stoga, da biste bili sigurni u ispravnu nijansu, najbolje je pogledati fotografije ostavljene na recenzijama potrošača, prenosi Tuzlanski.ba.

  Ako vidite unutrašnjost odjevnog predmeta, obratite pažnju na međupostavu

 • .Interfejs je jedan od najčešćih završnih obrada za „V“ izrez — sastoji se od komada tkanine (iste tkanine kao i odjevni predmet) presavijenog unutra, u predjelu vrata. Ovo je važno kako bi se ojačali šavovi i spriječili habanje niti. Također je optimalno provjeriti da li će komad biti izdržljiv ili ne. Ako je model dobrog kvaliteta, interfejs bi trebao imati minimalno 4 centimetra.

  Za  odjevne predmete sa printom potražite fotografije na kojima je model okrenut sa strane

 • Nije iznenađujuće da veliki brendovi imaju profesionalce koji su isključivo odgovorni za uzorke. Prava je umjetnost da uzorci izgledaju savršeno na odjevnim predmetima. Na kraju, oblikovanje, sečenje i šivanje treba da pogode nokat na glavi. U idealnom slučaju, uzorak bi trebao izgledati kontinuirano, kao da odjevni predmet nije imao rezove. Da vidite da li je odjevni predmet dobrog kvaliteta, pažljivo provjerite slike gdje su modeli bočno. Budući da moraju pratiti zakrivljenost tijela, bočne strane odjevnih predmeta mogu biti jedan od „najzahtjevnijih“ dijelova i često ukazuju na to da li je otisak dobro izveden ili ne.

  Provjerite stvarnu veličinu

 • Uglovi fotografija u online prodavnicama mogu biti prilično obmanjujući, a to se uglavnom dešava sa dodacima. Kao rezultat, dovoljno je samo da model ima tanji vrat, na primjer, kako bi ogrlica izgledala duža nego što zaista jeste. Ali postoji sjajan trik za kupovinu dodataka putem interneta: provjerite mjere navedene u opisu proizvoda i upotrijebite komad papira da nacrtate stvarnu veličinu dragog kamenja, privjesaka, pa čak i naušnica. Na ovaj način možete bolje vizualizirati hoće li dodatak stati veliki, mali ili će biti upravo onakav kakav očekujete. Druga opcija je da uđete na stranicu Simulatora veličine dijamanata. Tamo je moguće unijeti mjere i format dijamanta ili dragog kamenja, tako da možete provjeriti njegovu pravu veličinu. Veoma zanimljivo, zar ne?

  Obratite pažnju na mjernu tablic

 • U idealnom svijetu, bilo bi lijepo kada bi se standardizirale veličine XS, S, M, L, XL. Ali istina je da svaka trgovina ima svoju tablicu veličina. Neki brendovi čak stavljaju veće mjere u manje brojeve, tako da se kupci osjećaju dobro kada isprobavaju “male” veličine. Dakle, nemojte se oslanjati samo na numeraciju i uvijek provjerite tablicu veličina. Prije kupovine, izmjerite svoje mjere i odaberite odgovarajuću veličinu za svoj tip tijela. Strukturirane tkanine su obično čvršće i teže. Stoga je potrebno imati ne samo idealan materijal, već i savršen model za kreiranje stila odjeće. Pazite na cijene koje su previše jeftine i pokušajte saznati više o sastavu tkanina u opisu odjevnog predmeta. To će ovisiti o modelu, ali obično materijali poput gabardina, krojenog krepa ili samura imaju više tijela i bolje funkcioniraju u tu svrhu

  Strukturirani odjevni predmeti mogu biti zamka

 • Strukturirane tkanine su obično čvršće i teže. Stoga je potrebno imati ne samo idealan materijal, već i savršen model za kreiranje stila odjeće. Pazite na cijene koje su previše jeftine i pokušajte saznati više o sastavu tkanina u opisu odjevnog predmeta. To će ovisiti o modelu, ali obično materijali poput gabardina, krojenog krepa ili samura imaju više tijela i bolje funkcioniraju u tu svrhu.

  Pažljivo pogledajte detalje

 • Postoje pojedini detalji koji su vrlo bitni prilikom provjere kvaliteta odjeće, ali ih inače ne uzimamo u obzir prilikom popunjavanja korpe. Kako vam većina internetskih trgovina dozvoljava zumiranje odjevnih predmeta, dobar savjet je provjeriti da li su dugmad napravljena od dobrog materijala i da li imaju 2 ili 4 rupe. Dugmad s 2 rupice imaju manju snagu i treba ih koristiti na lakšim tkaninama, pa razmislite dvaput ako ih nađete na težim odjevnim predmetima. Vrlo je vjerovatno da će se ova dugmad odmah olabaviti. Jeste li vidjeli ona dodatna dugmad koja obično dolaze na rubu odjevnih predmeta ili na etiketi? Važno je da ih uvijek čuvate, jer nikad ne znate kada ćete izgubiti jednog na putu. Na ovaj način, uz malo popravke, vaša odjeća može trajati mnogo duže.

  Fotografije sa modelima su pouzdanije

  Internet prodavnice obično predstavljaju svoje proizvode u ravnom položaju (kada se predmet fotografiše odozgo na čvrstoj površini) i na modelu. Fotografije na kojima vidimo proizvod “sam” mogu biti optimalne za provjeru svakog detalja na komadu. No, da biste što bolje vizualizirali kako će odjevni predmet izgledati na tijelu, potrebno je osloniti se na fotografije sa modelima. U slučaju da osoba nema oblik tijela sličan vašem, pogledajte u komentarima da provjerite fotografije kupca. Ako ne, prijavite se na Instagram brenda i pogledajte fotografije na kojima je marka označena. Na ovaj način ćete dobiti realističniju predstavu o tome kako odjevni predmet izgleda. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,