Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stvari koje nije poželjno da čuvate u kupatilu odnsono blizu kade ili tuš kabine

Preuzmite sliku

Svaki dan provedemo u kupatilu oko 30 minuta. Ali samo zato što koristimo puno predmeta za ličnu njegu kako bismo bili sigurni da izgledamo i osjećamo se najbolje, ne znači da ove stvari treba čuvati u kupatilu.

Zapravo, mnogi od njih tamo ne pripadaju, a neki čak mogu uticati na zdravlje i izgled ako se drže u vlažnom i vrućem okruženju. Ovo je 9 predmeta koji mogu učiniti više štete nego koristi ako ih držite blizu svoje kade ili tuš kabine.

Sapun

Držanje sapuna u blizini direktne struje vašeg tuša može skratiti njegov vijek trajanja. Voda će vam razbiti sapun, a ostaci će se nakupiti u vašoj kupki. Najbolji način za skladištenje sapuna je držanje na posudi za sapun s rupama koje se ostavljaju da se osuše, izvan tuša, piše Bright Side.

 • Četkice za šminkanje

  Važno je redovno čistiti četkice i nakon toga ih pravilno sušiti kako biste izbjegli rast bakterija. Ali nakon što završite s pranjem četkica, bolje ih je čuvati na suhom mjestu. Topao i vlažan zrak u kupatilu potiče širenje plijesni i bakterija na njima. I baš poput četkice za zube, oni će pokupiti klice koje ćete kasnije nanijeti tačno na kožu, prenosi Tuzlanski.ba.

  Parfem

  Čuvanje vaših mirisa u kupatilu može uništiti njihovu molekularnu strukturu i prouzrokovati kiselost. Da biste svoj omiljeni parfem duže zadržali svježim, potražite ormar ili ormar izvan kupaila u kojem ćete ga čuvati.

  Peškiri

  Držanje starih, vlažnih peškira u kupatilu može biti recept za grubost. Toplina i vlaga čine kupatila savršenim leglom za razmnožavanje bakterija, a peškiri će pokupiti klice koje ćemo kasnije prenijeti na našu kožu. U idealnom slučaju, trebalo bi da operete peškire nakon 3 upotrebe i pustite ih da se potpuno osuše prije nove upotrebe.

 • Britve

  Para tuširanja i nakupljanje vlage mogu zahrđati oštrice, što zauzvrat može oštetiti vašu kožu. Čak i ako ga pravilno očistite i osušite nakon upotrebe, skladištenjem u vlažnom okruženju kupaonice skratit ćete vijek trajanja britve.

  Kreme za lice

  Kada vaša krema za kožu nije čvrsto zatvorena ili zatvorena, vlažni zrak u kupatilu može potaknuti iritaciju ili rast bakterija koje uzrokuju akne. I svaki put kad se istuširate vrućom vodom, toplina može dovesti do odvajanja sastojaka. Savršeno mjesto za čuvanje proizvoda za njegu kože je suha ladica ispred kupatila.

  Nakit

  Kupatilo nije pravo mjesto za čuvanje vašeg nakita, čak i ako ga jednostavno skinete prije nego što uđete pod tuš. Vlažno okruženje učinit će da nakit brže oksidira, zbog čega će izgubiti sjaj i potamniti. Osim ako nije čisto zlato, vaši omiljeni komadići koji se sastoje od različitih metala brže će reagirati na vlagu.

 • Vaš telefon

  Nije najbolja ideja koristiti telefon dok ste u WC-u, a ni odnošenje telefona u kupatilo nije sigurno. Pomicanje kroz feed dok se namačete u kadi može biti opasno, a ako su vam potrebne melodije dok se tuširate, vrijedi investirati u vodonepropusni zvučnik.

  Vaš bade-mantil

  Slično vlažnom ogrtaču, poput vlažnih ogrtača, mogu se nalaziti klice i bakterije, a vlaga im može dati neugodan miris. Ako oblačite vlažni ogrtač odmah nakon tuširanja, tuširanje možete smatrati prilično besmislenim. Umjesto da ogrtač držite na kuki u kupatilu, objesite ga na mjesto gdje se može osušiti na zraku. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,