Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Stručnjaci razvili novu sortu jabuke, ne kvari se i do godinu dana

Ekskluzivno pravo na uzgoj nove jabuke ‘Cosmic Crisp’ dobili su voćari u državi Washington. Razvijena je križanjem dvije sorte – Honeycrisp i Enterprise, a navodno zadržava kvalitetu mjesecima.

Nova sorta jabuke nazvana Cosmic Crisp, koju su naučnici razvijali dva desetljeća i koja bi navodno u frižideru trebala trajati do godinu dana, u nedjelju je u ponudi na američkom tržištu, javlja BBC.

Radi se o sorti dobivenom križanjem sorti jabuka Honeycrisp i Enterprise, a prvi put je uzgojena na državnom univerzitetu Washington 1997.

U uzgoj nove “čvrste, hrskave i sočne” jabuke uloženo je 10 miliona dolara, a ekskluzivno pravo za njen uzgoj u narednih deset godina dobili su voćari u američkoj saveznoj državi Washington, prenosi Tuzlanski.ba.

 • “Radi se o vrlo hrskavoj jabuci, relativno je čvrsta i ima dobar odnos slatkoće i kiselosti, a i vrlo je sočna”, kazala je Kate Evans, jedna od voditeljica programa uzgoja jabuka na univerzitetu u Washingtonu.

  Također, istakla je, sporo se kvari te u frižideru zadržava “odličan kvalitet, čak 10 do 12 mjeseci”.

  Više od 12 miliona stabala te jabuke zasađeno je u voćnjacima u državi Washingtonu na površini od 12.000 hektara, a procjenjuje se da će uzgajivači od prodaje ukupno zaraditi 30 miliona dolara.

  Sorta je prvo bila poznata pod nazivom WA38, a ime Cosmic Crisp je dobila zbog bijelih malenih tačkica na tamno crvenoj kori, podsjećajući na noćno nebo.

 • Država Washington je najveći proizvođač jabuka u SAD-u, a najpopularnije sorte Golden Delicious i Red Delicious suočavaju se sa žestokom konkurencijom sorti Pink Lady i Royal Gala.

  Jabuke su nakon banana najprodavanije voće u SAD-u.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,