Petak, 26. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci otkrili tačno doba dana kada biste trebali tražiti povećanje plate

Preuzmite sliku

 

Svi bismo voljeli da imamo malo više novca u džepu, ali zamoliti svog šefa za povišicu može biti zastrašujući zadatak – pogotovo ako mislite da je vjerovatno da će odbiti, piše The Mirror.

Ali da li ste znali da zapravo postoji optimalno doba dana da sjednete sa šefom na razgovor o plaćama, što bi vam moglo pomoći da to ne pretvorite u da?

Nova studija podataka od više od 88.000 ljudi za bazu podataka UK Biobank pokazala je da se 11 ujutro smatra najboljim vremenom za traženje više novca na poslu, prenosi Tuzlanski.ba.

To je zato što je hormon stresa u vašem tijelu, kortizol, još uvijek visok u ovo doba dana, što vam daje više energije da pokrenete svoje argumente za povećanje plata – a vjerovatnije je da će vas šef saslušati.

 • Nova studija je takođe otkrila savršeno doba dana za druge svakodnevne zadatke, uključujući kada treba da se vagate, kada doručkujete i optimalno vrijeme za spavanje.

  Prema izvještaju, bolje je da se prvo vagate ujutro oko 6 sati ujutro – ali provjerite jeste li prvo ispraznili mjehur da biste dobili najpreciznije rezultate.

  U 7 ujutro trebali biste uzimati sve vitaminske suplemente – koji se najbolje apsorbiraju na prazan želudac, a ako pokušavate da dobijete bebu, 7:30 ujutro je najbolje vrijeme da napravite test na trudnoću jer hormon trudnoće humani korionski gonadotropin (HCG) je u ovom trenutku najviše koncentrisan.

  Studija UK Biobank kaže da je 8:30 ujutro kada bismo trebali rješavati svoje račune i druge životne administrativne zadatke jer su naši nivoi kortizola najviši u to vrijeme, dok bi 10:30 trebalo biti vrijeme kada kupujemo hranu.

  U 12 sati trebali bismo krenuti u 20-minutnu brzu šetnju kako bismo upili najvažniju dozu vitamina D prije nego što krenemo na ručak u 13 sati.

  Studija je čak otkrila da je najbolje vrijeme za seks očigledno 15 sati, kada su muški i ženski hormoni najviše usklađeni.

 • Između 15:00 i 18:00 je vrijeme kada bismo trebali krenuti u svakodnevne zadatke, a u tim satima je koordinacija oko-ruka na vrhuncu, što ga čini najboljim vremenom za čišćenje vaše kuće.

  Večeru treba jesti u 17 sati, dok stručnjaci kažu da je najbolje vrijeme za kupovinu cipela 18 sati jer vam stopala otiču tokom dana, pa uveče možete kupiti cipele koje vam najbolje pristaju.

  Tuširanje u 21 sat može pomoći u promociji sna, jer podiže tjelesnu temperaturu i pušta da se spusti kako biste se osjećali pospano i opušteno.

  Svi bismo trebali čistiti zube koncem u 21:45 prije nego što konačno krenemo na sijeno između 22 i 23 sata za savršen noćni san.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,