Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Strateške spavaće sobe: U ovoj zemlji je spavanje na poslu obavezno

Preuzmite sliku

Japanski poslodavci i Ministarstvo zdravlja te zemlje uveli su obaveznih pola sata odmora koji će služiti samo za spavanje na poslu i to u ranom poslijepodnevnom periodu.

Zbog toga što Japanci izgaraju na poslu i troše nemjerljiv broj sati radeći, sve je više istraživanja koja pokazuju da su postali neefikasniji zbog pospanosti i da to košta kompanije ukupno 138 milijardi dolara godišnje. Zbog toga je udruženje poslodavaca donijelo odluku o uvođenju pola sata za san, ali i sobe u kojoj će moći da odmore pola sata.

  • Nextbeat, japanska IT kompanija, odmah je prihvatila taj trend pa je za svoje zaposlene namjestila dvije, kako kažu, “strateške spavaće sobe”. Sobe su opremljene uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama, a mobilni, tableti i laptopovi su najstrože zabranjeni.

    Premda ostatku svijeta to izgleda neobično, Japanci za taj potez i te kako imaju opravdanje. Prema najnovijem ispitivanju sprovedenom među 28 zemalja svijeta, Japanci spavaju najkraće, u prosjeku tek 6 sati i 35 minuta. To je čak sat vremena manje od Finaca, Kanađana, Belgijanaca i Francuza. (ddl.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , ,