Srijeda, 22. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Stogodišnja tradicija: Znate li kako se pravi pita flija? (FOTO)

Kosovski Albanci koji su još 1912. godine migrirali u Tursku i dalje njeguju tradiciju pravljenja pite zvane “flija”, tradicionalnog albanskog jela koje se pravi još od davnina, piše Anadolija.

Pita flija radi se od tankog tijesta, vrhnja i začina, a stoljetnu tradiciju i danas čuvaju Albanci u Tokatu, provinciji u sjevernom dijelu Turske.

Zbog zahtjevne pripreme ne prave je baš često i uglavnom kada je su u pitanju gosti. Pita se ispod sača peče oko tri sata. Sastoji se od osam slojeva tijesta. Pravi se tako što se drvenom kašikom zamijese brašno i so. Tijesto se odvaja na manje dijelove koji se razvlače. Svaki dio tijesta, koji se reda jedan na drugi, premazuje se maslacem. Bitno je istaći da, zbog toga, i priprema ove pite i jeste tako zahtjevna, da se svaki sloj tijesta posebno peče, jedan za drugim, kako se slažu.

 • Predsjednik lokalnog Udruženja za kulturu i pomoć, Nazim Aydin, ispričao je da u selu Kapiagzi u Tokatu uglavnom žive stanovnici s Balkana i Istočne Anadolije.

  Prema njegovim riječima, Albanci su u ovo selo došli 1912. godine otkad traju dobri komšijski i familijarni odnosi. Selo je te daleke 1912. godine činilo 75 domaćinstava, da bi danas taj broj iznosio 150.

 • Govorio je i o tradicionalnom albanskom specijalitetu koji se, kako je kazao, ne pravi često i uvijek, ali je dio kulture ljudi koji su stigli na te prostore.

  “Flija se ne pravi uvijek. Riječ je o jelu koje se u biti poslužuje gostima”, pojasnio je Aydin, istakavši da je možda ovo i jedini dio kulture Albanaca od prije 100 godina koja se i danas njeguje i održava.

 • Mještanka Nazmiye Ozdek (63) poručuje da je pita najukusnija pita Albanaca. Prema njenim riječima, priprema je jako zahtjevna.

 • “Mnogo volimo ovu pitu. Ovo jedna od omiljenih pita Albanaca”, dodala je ova 63-godišnjakinja.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,