Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stjuardese otkrile šta bogati rade u privatnim avionima

Preuzmite sliku

Moraju biti mlade, lijepe, vrlo inteligentne, a najvažnije je da su izuzetno ljubazne i da čitaju misli svojih putnika

Za mnoge je i sama pomisao na let avionom, jako daleko od luksuznog provoda. Čekanje u redovima na check-in, guranje s ostalim putnicima prije ulaska u avion, pa onda probijanje do svog sjedišta… sve to su boljke putovanja avionom.

  •  

    No, sasvim je druga priča kad letite privatnim jetom. To znači da ćete u zraku imati vlastiti dnevni boravak, svoju spavaću sobu, pa ako baš hoćete, i vlastito kino.

    To je privilegija u kojoj uživaju samo probrani – od slavnih osoba, preko šeika, do raznih uspješnih poduzetnika i oligarha. Da bi im putovanje bilo što ugodnije brine se osoblje aviona, a najveća odgovornost za vrhunsku uslugu leži na stjuardesama. Prednost posla VIP hostesa su putovanja svijetom, no mane su što je takav život uglavnom zahtjevan i stresan.

  • Zadužene su da svojim putnicima ispunjavaju razne prohtjeve, pa zato njihove vještine moraju biti uglavnom mnogo veće od onih koje imaju stjuardese na redovnim linijama. Nerijetko moraju znati napraviti koktele, biti osobne asistentice, a sve to u kombinaciji s čišćenjem i pospremanjem aviona, pa čak i bedinanjem kućnih ljubimaca VIP gostiju, piše CNN.

    Kimberley Benton jedna je od onih koja to radi već skoro 10 godina i kako kaže, tom poslu privukla su je putovanja svijetom. Do sad je već 14 puta obišla svijet, proputovala više od 130 zemalja, i letjela u 27 tipova različitih poslovnih aviona.

  • “Od vas se očekuje osobnost. Putnici očekuju da tačno znate šta žele, da ih, čim uđu u avion, dočeka njihovo omiljeno piće, njihove omiljene novine, a zatim i jelo, i da im sve to servirate tačno kad oni to požele.” Na nebu su se organizovale i rođendanske proslave, kao i partyji koje bi imale pop zvijezde s kojima je letjela tokom svjetskih koncertnih turneja, a bilo je čak i pravih banketa.

    To je, kako kažu, posao koji zahtijeva stalno prilagođavanje neočekivanim situacijama, ali posebno paze da ‘situacija ne izmakne kontroli.’ “Treba znati kad se staje na loptu. Pazimo da im ne dopustimo da previše popiju, a istovremeno da im ne pokvarimo zabavu, pa je pravo umijeće znati napraviti ravnotežu’ kaže Benton. “Domaćin ponekad u posljednji tren kaže da će imati u avionu party i onda moramo hitno nabavljati njegov omiljeni šampanjac i stavljati ga u led da bude spreman za polazak. Morate stalno biti sigurni da će on i gosti imati sve što god požele – od omiljenih viskija do dovoljnih količina leda”, govori.

  • Mary Kalymnou također radi kao stjuardesa već 13 godina, uglavnom za međunarodne klijente visokog ranga, kao što su kraljevske porodice, šefovi država, izvršni direktori i poznate osobe. Kaže da je radila na raznim tipovima aviona uključujući Gulfstream G550 dugog dometa i Legra Embraer koji prima i do 14 putnika. U avione su gosti unosili egzotične papige, dragulje, više od 20 kovčega iz shoppinga, pa čak i oružje. Kaže da je bilo i pokojnika. “Tri puta u karijeri imala sam u avionu mrtvaca – u skupocjenom lijesu napravljenom od zlata i najskupljeg drveta”, prisjeća se. “To su bila tri vrlo poznata čovjeka, koji su očito luksuzno putovali posljednji put u životu.”

    Kaže da je posao VIP-a stjuardesa zahtjevan i da je “potrebno mnogo žrtve”.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by K A B (@bimberleykenton) on

    “To zahtijeva puno strpljenja, fleksibilnosti i sigurno – visokog stepena samopoštovanja. Klijenti očekuju najbolje, poslodavci zahtijevaju najviše, tako da morate biti voljni i naravno biti u mogućnosti ponuditi najbolje od sebe. U suprotnom, brzo vam nađu zamjenu. Svaka bi djevojka mogla naučiti ovaj posao … ali samo će se neke na kraju istaknuti. Profesionalnost nije dovoljna – morate biti jedinstveni. Lako vas može zamijeniti neko novi, neko mlađi, neko ljepši, neko pametniji. Od prvog dana, znala sam da moram biti poput spužve da bih što prije upila i usvojila sve tajne posla i preživjela u ovoj industriji.”

    Kalymnou kaže da stjuardesa, ako želi uspjeti, mora imati “vrhunske ugostiteljske vještine, kreativno razmišljanje, izvrsne manire, mora biti elegantna i na prvom mjestu, gostoljubiva’. Njezina karijera na kraju ju je dovela do toga da je bila vodič na luksuznim putovanjima i pisala lifestyle blog, objavljivala na Instagramu i stekla 23.000 sljedbenika, te inspirisala druge da se počnu baviti ovim poslom. Također je i privatna konsultantica drugima koji žele poboljšati svoje usluge.”

  • Benton sada radi kao samostalna stjuardesa za TAG Aviation i razne druge operatore koji pružaju usluge privatnog i poslovnog zrakoplovstva. Prije toga radila je za luksuzni lanac hotela Four Seasons čija je uprava u Torontu. Unajmili su Boeing 757 za 52 putnika koje je prevozio na putovanja oko svijeta. Po putniku bi takvo putovanje koštalo 119.000 dolara za 24 dana u devet svjetskih destinacija. Krenulo bi se iz Los Angelesa i završilo u Londonu, a međuslijetanja su bila na Havaje, Bora Boru, Sydney, Bali, Tajland, Mumbai, Istanbul

    “Slično je kao u privatnom zrakoplovu jer isti ljudi putuju od prvog do zadnjeg dana, a aranžman uključuje let, unaprijed dogovorene izlete, obroke, pića i smještaj. Mnogi od gostiju se vraćaju,a ponekad čak i traže isto osoblje u avionu”, govori Benton koja na tim putovanjima radi s mnogim kolegama.

    No često je puta u privatnim avionima jedina. Prije svakog leta, Kalymnou i Benton moraju organizovati catering za let – što ponekad može biti izazov. “Možete imati putnika koji nije nimalo zahtjevan, dok idući put imate nekog ko tokom leta želi pravu obiteljsku večeru i uslugu s pet zvjezdica”, kaže ona. Kalymnou se sjeća slučaja kad je putnik poželio supu od morskog psa uoči leta iako je to jelo koje se naručuje barem 48 sati unaprijed, pa joj je to bio najveći izazov.

  • “Problem je bio tim veći jer se kretalo iz Londona, a takvo jelo u Velikoj Britaniji mogu imati na jelovniku samo certificirani dobavljači i restorani. Budući da ima odlične veze u Velikoj Britaniji, uspjela je ispuniti želju samo nekoliko minuta prije no što su se prohtjevni putnici ukrcali.”

    Nakon svih stresova, kad je konačno ponudila jelovnik s juhom od morskog psa, putnici su se predomislili i rekli da će ipak radije pojesti hamburgere koje su kupili na putu do aerodroma. “Ali, sve to ide u opis ovog posla i naše svakodnevice.

    Trudimo se da damo najbolje od sebe čak i kad to nije potrebno”, kaže ona. Jednom, kaže Benton, radila je na avionu koji je bio ukrašen svilenim tepisima i WC školjkama koje je izradila italijanska luksuzna modna kuća Fendi. “To je bio tepih od 100 postotne svile, pa sam morala stalno upozoravati avio-inženjere koji su ulazili u avion u svojim radnim čizmama, da ih skinu i da ne diraju ništa.” Iako ne postoji univerzalna uniforma za VIP stjuardese, Benton kaže da je poznavala neke koje su morale nositi visoke pete koje bi za njih kupovali vlasnici aviona.

  • “Znam ljude koji moraju nositi Louboutin cipele i u kabini i izvan nje”, otkriva Benton. Ali obično, kaže ona, vlasnici su zadovoljni samo ako stjuardese izgledaju privlačno i imaju jednostavnu frizuru i šminku. Kako kaže, ovakav život ujedno znači da će stalno biti na ‘stand-by’ – u iščekivanju poziva i odlaska na putovanje, pa ne može ništa planirati unaprijed jer ne zna gdje će biti već sutra, a kamoli za sedmicu ili dvije.

    “Ponekad ne dobijete ni priliku za slobodan dan”, dodaje Benton, koja kaže da freelance stjuardese mogu zaraditi od oko 300 KM pa sve do cca 1000 KM na dan, ovisno o iskustvu i vještini pregovaranja s agencijom. Benton kaže da, iako obično ne primaju darove, događalo se da na dar dobije skupu torbu od onih koji su bili zadovoljni njezinim radom. No, kako kaže, najljepši dio ovog posla je upoznati nove ljude i vidjeti nova mjesta, poput primjerice Balija ili Uskršnjih otoka. “Predivno je što zarađujem za život putujući i radeći ono što volim”, zaključila je. (Express.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,