Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stižu nove zvijezde Barbie lutkica: Imaju vitiligo, protetičku nogu, slušni aparatić…

Preuzmite sliku

Na police ove sedmice stiže nova kolekcija Barbie lutkica u kojoj će glavne zvijezde biti Barbie sa slušnim aparatićem, protetičkom nogom, Barbie u invalidskim kolicima i Ken s vitiligom.

Mattelova “Fashionistas” kolekcija slavi različitost i uključuje 175 lookova s ciljem da djeci ponudi lutke različitih tonova kože, tipova tijela i fizičkih poteškoća, a za sada je dostupna u Ujedinjenom Kraljevstvu, prenosi index.hr.

 • Osmijeh na licu djeteta

  Jedna je mama iz South Londona svojoj 10-godišnjoj kćeri koja ima problema sa sluhom kupila novu Barbie: “Moja kćerka je jako voli. Široko se osmjehnula i rekla da je lutka baš poput nje i da je njeno slušno pomagalo ružičasto poput njenog”, izjavila je za Good Morning America dodajući kako se djevojčica osjeća posebnom i sada vjeruje kako joj slušno pomagalo daje supermoći.

  Kolekcija je izazvala oduševljenje, posebno kod roditelja čija djeca imaju poteškoće sa sluhom, a koji se nadaju da će kolekcija osvijestiti teme vezane uz ovu problematiku.

 • Nova generacija uzora

  Nova kolekcija lansirana je uz pomoć britanske glumice i aktivistice Rose Alyling-Ellis koja je gluha od rođenja, a u ulozi modela pridružili su joj se aktivisti s drugim invaliditetima, model Jamie Stewart koji boluje od vitiliga, instruktorica joge s protetičkom nogom Faisha te model i paraplegičarka u invalidskim kolicima Renée Valentine.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by Rose Ayling-Ellis (@rose.a.e)

  “Kad su mi rekli da izlazi lutka sa slušnim pomagalom, bila sam toliko uzbuđena. Kao djevojčica, crtala bih slušna pomagala na Barbie kako bi više sličile meni – a sada to gluha djeca ne moraju! Toliko sam sretna što djeca imaju mogućnost vidjeti više raznolikosti u igračkama. Volim to što Mattel stvara igračke koje potiču djecu da slave i prigrle različitost!”, napisala je u objavi na Instagramu.

  Prilikom kreiranja novih lutaka, iz Mattela su se savjetovali sa stručnjacima za sluh kako bi tačno prikazali slušna pomagala.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje