Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stiže tampon koji testira krv na spolne bolesti

Preuzmite sliku

Naučnici s Harvarda Ridhi Tariyal i Stephen Gire izumili su “pametni” tampon koji će pomoći ženama da imaju više kontrole nad svojim zdravljem, piše Fox News. 

Tampon će koristiti menstrualnu krv za testiranje na spolne i druge bolesti ženskih reproduktivnih organa. Firma iza koje stoje zove se NextGen Jane, a osnivači se nadaju da će žene uz ovaj tampon moći otkriti endometriozu, rak grlića maternice te neplodnost, prenosi 24sata.hr.

Same će moći birati kada će se testirati i nositi krv na obradu. Same će pratiti svoje tijelo i kada vide da nešto nije u redu reagirati ranije. Većina bolesti lakše se i uspješnije liječi kada se otkrije na vrijeme, a ovaj proizvod to bi trebao omogućiti. Poseban je problem sa spolnim bolestima koje kod žena mogu mirovati godinama ne pokazujući nikakve simptome, a istovremeno praviti veliku štetu tijelu. Npr. klamidija i gonoreja kod žena prolaze gotovo neopaženo, a 80 posto njih ni ne zna da ih ima.

Više od polovice svjetske populacije tokom života dobit će neku spolnu bolest. No kod žena se one često znaju zamijeniti za gljivičnu infekciju, ističu iz NexGen Jane.

Pametni tampon obećava puno, ali još uvijek je u razvoju i trenutno nije poznato kada će biti na tržištu.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje