Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stigao odgovor na pitanje zašto su ISIL-ovi taoci na snimcima mirni

Preuzmite sliku

Video snimke egzekucija koje vojnici Islamske države puštaju u javnost gotovo uvijek izazivaju dvojbe radi li se o pravim ili namještenim snimcima.

Prilikom odrubljivanja glava, videa nikad ne prikazuju baš taj trenutak, što i dovodi do špekulacija jesu li snimke autentične ili ne.

Ali, na snimcima još jedan detalj redovito privlači pažnju, a to je nevjerovatna smirenost taoca dok čekaju vlastitu egzekuciju.

U intervjuu kojeg je Sky News napravio, jedan bivši pripadnik Islamske države je kazao kako to nije slučaj. Objasnio je kako su taoci na snimcima mirni jer su već ranije bili u takvoj situaciji.

Nisu znali da je to njihova zadnja snimka. Saleh, kako se predstavio za Sky News, ispričao je kako su džihadisti više puta prije pravog pogubljenja taoce izlagali “lažnim pogubljenjima”.

Snimili bi se s taocem, rekli u kameru što su htjeli i vratili se skupa s taocem u grad. I sam Saleh je taocima znao govoriti da neće biti ubijeni.

“Rekao bih im da ne brinu, da im se ništa neće dogoditi i da samo snimamo video u kojem od njihove vlade tražimo da prestanu s napadima na Siriju. Govorio sam im: ‘S tobom nemamo nikakvih problema, ti si samo posjetitelj u ovoj zemlji'”, kazao je, te dodao kako su džihadisti znali da će s vremenom svakog taoca ubiti.

Taocima su čak davali arapska imena, kako bi ih uvjerili da su na sigurnom, da su među prijateljima i tako su ih smirivali. Japanskom taocu Kenji Gotou su tako dali ime Abu Saad.

Ovo je prvi put da su nagađanja o “lažnim egzekucijama” potvrđena i to od nekoga ko je u svemu tome sudjelovao.

New York Times je prvi prošle godine objavio kako postoji mogućnost da se to događa, te naveli da je novinar James Foley bio među taocima koji su prolazili kroz takvu strahotu. (Express)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,