Srijeda, 24. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stephen Hawking: Ako budemo dozivali vanzemaljce završićemo kao domoroci poslije Kolumba

Preuzmite sliku

Plan naučnika da u svemir pošalje radio signale sa porukama sa Zemlje posvađala je stručnjake. Naime, neki od njih vjeruju kako bi uspostavljanje veze sa superiornim vanzemaljskim civilizacijama moglo da bude pogubno za čovječanstvo.

 • stephen-hawking2
 • Vodeći naučnici 50 godina starog SETI programa (Search for Extraterrestrial Intelligence – potraga za vanzemaljskom inteligencijom), koji koristi radio teleskope koji “pasivno” hvataju neprirodne signale iz svemira, predložili su “aktivni” oblik istraživanja svemira METI – (Messages to Extraterrestial Intelligence – poruke upućene vanzemaljskoj inteligenciji).

  Prema ovom planu signali bi se slali prema dijelovima galaksije gdje ima planeta sličnih Zemlji, odnosno gdje bi intelektualan život mogao da postoji. Popis potencijalnih zvjezdanih sistema svakog dana raste zahvaljujući svemirskom teleskopu Kepler koji već duže vrijeme radi na otkrivanju egzoplaneta.

  Međutim, kritičari tvrde kako ideja izdaje načela SETI programa u kojem je naglasak stavljen na slušanje, a ne na slanje signala. Oni takođe navode da je plan osmislila grupa SETI entuzijasta koja ne mari za mišljenje javnosti i koji su isfrustrirani činjenicom da za više od 50 godina program SETI nije urodilo plodom.

  – Ukoliko dovodimo u opasnost našu djecu i djecu svoje djece, razumno je da prvo polemišemo o tome – rekao je naučnik David Birn.

  Sa Brinom se slaže i profesor Stephen Hawking koji je još 2010. upozoravao na opasnosti od superiornijih vanzemaljskih civilizacija.

  – Zamislite scenarij kada je Kolumbo otkrio Ameriku. Američki domoroci nisu baš dobro prošli – objasnio je Hawking.

  (jutarnji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje