Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stariji vlasnici kućnih ljubimaca imaju bolje pamćenje

Preuzmite sliku

Naučna studija pokazuje da osobe starije od 50 godina, koje imaju kućne ljubimce, pokazuju bolje rezultate na testovima pamćenja.

Istraživanje naučnika sa Univerziteta Michigan pokazuje da efekat kućnih ljubimaca ne štiti samo srce i crijeva, što je već poznata teorija, nego može da ima važnu ulogu i u očuvanju funkcija mozga u starijoj dobi, piše “ScienceAlert”.

Rezultati se zasnivaju na nacionalno reprezentativnom istraživanju koje je provedeno na više od 20.000 odraslih osoba, koje su odgovarale na pitanja imaju li kućnog ljubimca i koliko dugo.

Zdravstveno stanje ispitanika potom je praćeno u šestogodišnjem periodu.

Pokazalo se da su vlasnici kućnih ljubimaca imali bolje kognitivne rezultate od drugih. Taj efekat bio je vidljiv posebno kod starijih od 65 godina, kad se obično počnu pojavljivati simptomi demencije.

Ako je osoba iz te dobne grupe imala ljubimca pet godina – postizala je bolje rezultate u srednjoročnom i dugoročnom pamćenju riječi od vršnjaka koji ljubimce nisu imali.

Brojne naučne studije pokazuju da su kućni ljubimci dobri za zdravlje, a puno je teorija zašto je tako.

Vlasnici pasa su prisiljeni da šetaju zbog svojih kućnih ljubimaca, a svakodnevno kretanje je povezano sa zdravljem mozga i funkcionalnim dužim životom.

Zna se i da životinje unose nove bakterije u domaćinstvo, što ojačava imunološki sistem, posebno crijeva.

Takođe, kućni ljubimci jednostavno usrećuju ljude – naučne studije sugerišu o da njihova prisutnost smanjuje usamljenost i stres.

U starijoj dobi to može biti važnije nego u mlađoj. Dokazano je da izolacija može promijeniti strukturu i funkciju mozga.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje