Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stari novčić koji je napravljen greškom vrijedi 1,7 miliona dolara

Preuzmite sliku

Bakarni novčić iz 1943. godine, na kojem se nalazi profil Abrahama Linkolna, najpoznatiji je novčić koji je napravljen greškom, što je bitno uticalo na njegovu današnju vrijednost.

Jedan baš takav novčić pronašao je tinejdžer u Masačusetsu sada već daleke 1947. godine, nakon što je prebrojao kusur koji mu je vraćen od novca kojim je platio užinu. Tako bi slučajni novčić sada mogao da znači i slučajno bogatstvo, budući da je utvrđeno da bi na aukciji mogao da dostigne vrijednost od 1,7 miliona dolara, prenosi PCPress.

  • Novčić, koji je postao jedna od najslavnijih grešaka kada su platežna sredstva u pitanju, nastao je četrdesetih godina prošlog vijeka, kada su centi obično pravljeni od gvožđa, budući da se bakar čuvao za municiju. Greškom je nastalo nekoliko bakarnih novčića, koji su se izgubili u moru gvozdenih, te se tako provukli kroz kontrolne punktove, i otišli u svijet. Danas se vjeruje da ih ima oko 20, pa mali broj znači veliku vrijednost među numizmatičarima.

  • U vrijeme kada se novčić našao u kusuru od plaćene užine gradom je kružila priča da automobilski magnat Henry Ford nudi automobil svakome ko donese jedan od rijetkih novčića. Mladić je kontaktirao kompaniju, da bi saznao da je informacija lažna, da bi potom potražio informaciju od državnog trezora, gdje su mu rekli da takvi novčići nikada nisu proizvedeni.

    Don Lutes Jr, koji je prije više od 70 godina pronašao pomenuti novčić, preminuo je u septembru 2018. godine, te se novčić nakon nekoliko mjeseci našao na aukciji. Trenutno vrijedi 100 hiljada dolara, mada se očekuje da dostigne daleko veću sumu, budući da je jedan takav novčić 2010. prodat upravo za 1,7 miliona dolara. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,