Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Stanovnici sela 45 dana bili bez uličnog svjetla kako bi spasili pticu i njene mlade

Preuzmite sliku

Kada čovjek i priroda pokušaju da žive zajedno, obično čovjek pobijedi. Međutim to nije bio slučaj u malom gradu na jugu Indije gde je jedna ptica savila svoje gnijezdo na veoma nezgodnom mjestu.

Selo Pothakudi ima samo 120 kuća sa 35 uličnih svjetala. Nesretnim slučajem, ova ptica, iz grupe ptica indijski Robin, odlučila je da se nastani na glavnom gradskom dalekovodu.

Karupu Raja, čovjek koji je zadužen za uličnu rasvjetu, prvi je otkrio gnijezdo i male ptiće koji u njemu borave.

Raja, koji je veliki ljubitelj ptica, objavio je ovu vijest na društvenim mrežama kako bi upozorio građane na postojanje gnijezda i zatražio od njih da sarađuju kako bi ovi neobični gosti uspjeli da prežive.

 • Iako su neki članovi sela u početku bili zabrinuti zbog nedostatka noćne rasvjete, Raja je bio uvjeren da će se trud isplatiti.

  – Objasnio sam im da su mnoge vrste ptica izumrle i da indijski Robin ne bi trebalo da ima istu sudbinu, rekao je Raja.

  Stanovnici su odlučili da će se radije odreći uličnog svjetla, dok mladi ne porastu dovoljno da napuste majčino gnijezdo. Gradić je bio u mraku 45 dana i noći, a stanovnici su čak potpuno isključili struju od izvora napajanja kako bi mama i ptići bili sigurni.

  Iako je život u mraku prestao nakon što su mama i njene bebe poletjele, stanovnici ovog sela uložili su izvanredne napore da se nesrećna ptica i njeni mladi spase.

  Pothakudijeva inicijativa za spašavanje ove vrste ptica donijela mu je reputaciju čjoveka velikog srca po čemu će ga svi još dugo pamtiti. (ddl.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,