Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Staklena kuća koja “lebdi” nad vodom, a u kojoj se osjećate kao posljednja osoba na Zemlji

Preuzmite sliku

The Air ime je zapanjujuće staklene kuće nad liticom u Portugalu s pogledom na Atlantski okean.

Ovaj primjer takozvane nemoguće arhitekture djelo je ukrajinskog arhitekta Victoria Yakushe iz Yakusha Designa kojim je želio stvoriti osjećaj bestežinskog stanja nad vodom.

  • Iako ova staklena konstrukcija od 270 stepeni izgleda kao da lebdi nad vodom, iznimno je stabilna. Izgrađena je na okomitom stupu od recikliranog betona koji je ugrađen u liticu, te s koje se pruža pruža nevjerovatni pogled na okolicu. Štaviše, s obzirom na manjak ostalih nekretnina u blizini, u njoj ćete se osjećati kao posljednja osoba na Zemlji.

    Ovo neobično čudo arhitekture nadahnuto je drevnim svjetionicima koji su nepokolebljivo stajali na samom rubu Zemlje te predstavljali siguran prolaz za brodove.

  • Kuća se proteže na tek 48 kvadratnih metara, a uključuje spavaću sobu, dnevnu sobu, kupaonicu i kuhinju. U slučaju da se poželite sakriti od javnosti, na raspolaganju vam je automatski sistem zastora koji obavija cijeli prostor od vrha do dna.

    Kuća je planski građena kao vikendica za jednog strastvenog zaljubljenika u surfanje koji je želio osjećati se kao da lebdi nad vodom čak i kad boravi u svojoj spavaćoj sobi. (punkufer.hr)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,